Hakki Pilkes nya flaggskepp – effektiv och innovativ

Finska Hakki Pilke lanserar nu sin vedmaskin 55 PRO som är företagets nya flaggskeppsmodell. Maskinen riktar sig till professionella vedproducenter och erbjuder ökad kapacitet och enklare styrning.

Hakki Pilkes nya flaggskeppsmodell 55 PRO har en klyvkraft på upp till 40 ton och innovativa funktioner som HakkiSplitTM, som ger fördröjningsfri klyvning som växlar i klyvkraft utan att stanna upp förloppet. Foto: Hakki Pilke

Hakki Pilke 55 PRO blir företagets största vedmaskin hittills, med innovativa funktioner, för professionella användares anspråk på en modern vedfabrik.

Stora volymer

– Med Hakki Pilke 55 Pro i sortimentet får vi ytterligare en maskin för de professionella användarna som kör stora volymer av grovt material. Den hanterar material med diameter upp till 55cm och har en klyvkraft på hela 40 ton, därmed störst i vårt sortiment, säger Johan Schols, försäljnings- och marknadschef på Trejon i ett pressmeddelande. 

Den nya klyvyxan HakkiMultiBladeTM kan klyva upp till 50 centimeter grova stockar i 24, 16 eller 8 bitar. Sågen med hydraulisk kedjesträckare styrs via en ergonomisk spak. Foto: Hakki Pilke

Enligt Hakki Pilke har man lagt ner mycket utvecklingsarbete i framtagandet av modellen 55 PRO. Detta har bland annat resulterat i att maskinens nya yxa, Hakki MultiBlade, kan klyva stockar i upp till 24 delar samtidigt som det bara tar några ögonblick att ändra till 16 eller åtta bitar.

Automatisk höjdanpassning

Via vedmaskinens monitor kan vedlängd och andra parametrar övervakas och justeras. Foto: Hakki Pilke

En av vedmaskinens innovativa egenskaper sitter också i klyvyxan, där en sensor känner av stockens grovlek och justerar yxans höjd automatiskt för jämnare bitar. Vedmaskinens moderna datasystem innehåller bland annat en monitor för övervakning och styrning av arbetsprocessen. Datasystemet samlar in information om bland annat drifttid och processad volym, och längden på veden kan justeras direkt via monitorn.

Andra system i Hakki Pilkes nya vedmaskin är bland annat HakkiSplit, som automatiskt justerar klyvkraften under arbete utan uppehåll, och den knappstyrda kapningen HakkiCut som styr sågen med hydraulisk kedjesträckare.

Jämnt flöde

Maskinens 60 centimeter breda, fasta elevator har en räckvidd på 1,6 meter. Enligt tillverkaren är den designad för ett jämnt flöde. Till den andra elevatorn finns längderna sex eller åtta meter med samma bredd och möjlighet till hydraulisk vridning i sidled och inbyggd rens som standard. HakkiPilke PRO 55 kan dessutom kompletteras med stockbordet HakkiFeed 472 för ökad effektivitet.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 19 februari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste