Förbättrade brandriskprognoser inför 2021

Nyligen meddelade MSB att man förstärker den svenska brandflygsflottan och nu kommer även förbättrade brandriskprognoser inför kommande säsong. Arbetet med att bekämpa skogsbränder innan de eskalerar får nu en rejäl översyn efter de senaste årens storbränder.

Genom att bland annat förbättra den geografiska upplösningen från 11x11 till 2,8x2,8 kilometer ska det bil lättare att med hög precision beräkna riskerna för ksogsbränder från och med smomaren 2021. Foto: mostphotos

Skogsbränder kan orsakas på många sätt, men för de skogsentreprenörer och skogsbolag som varje sommar ska ta ställning till om de vågar köra under torra förhållanden är de förbättrade brandriskprognoserna ett välkommet stöd.

Vassare prognoser

–  Det är bra att vi nu får vassare prognoser att luta oss emot när vi ska fatta beslut om hur vi ska agera vid maskinarbete under skogsbrandsäsong, säger Tomas Johannesson, projektledare inom AG Brand på Skogforsk.

Stort behov

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har utvecklat prognosverktygen för att ge bättre brandriskprognoser, som ska beräknas och uppdateras av SMHI minst fyra gånger per dygn. Den geografiska upplösningen på beräkningarna ska enligt Leif Sandahl, brandingenjör på MSB och myndighetens representant inom AG Brand, ligga på under 3x3 kilometer. 

– Behovet av förbättrade brandriskprognoser är stort i skogsbruket och hos räddningstjänsten, säger han.

Nytt för brandriskprognoserna:

• Högre geografisk upplösning på cirka 2.8 km x 2.8 km från tidigare cirka 11 km x 11 km.
• FWI-modellen på dygnsbasis kompletteras nu med prognoser per timme för kommande två dygn.
• Ny gräsbrandsmodell per timme för kommande två dygn som väger in konsekvensen, där risken beskrivs som Liten, Måttlig och Stor. I den tidigare gräsbrandsmodellen fanns bara Stor och Liten och endast per dygn, och i den ingick inte heller konsekvensen. Den nya gräsbrandsmodellen startas om vid årsskiftet.
• Ny beräkningsmodell ”bränsleuttorkning” som ersätter HBV-index och utgår från FWI-modellens underindex DMC och DC.
• Systemet uppdateras varje timma för de beräkningar som körs på timbasis medan övriga parametrar uppdateras som tidigare på dygnsbasis.
• Den nya versionen är byggd enligt kraven i webbtillgänglighetsdirektivet och är responsiv, dvs. kan användas på valfri teknisk plattform (dator, mobil eller surfplatta), men en stor skärm underlättar för att se informationen och få överskådlighet.

Källa: MSB

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 15 februari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste