Skogsåkarna prisas för sitt säkerhetsinitiativ

För att undvika att bitar från spröd lövmassaved ramlar från lasten och ut i trafiken tog åkeriet Skogsåkarna fram en ett nytt koncept för säker lastning. Man såg också över transportvägarna för att undvika olyckor, för vilket man nu belönas med Stora Ensos Säkerhetspris.

Efter ett tillbud vid transport av äldre, spröd lövmassaved agerade Skogsåkarna snabbt för att öka säkerheten vid lastning och lastsäkring ytterligare. För detta tilldelas de utmärkelsen "Årets Säkerhetsinitiativ". Foto: mostphotos

Gestrikeåkeriet Skogsåkarna, med ”hemmahamn” i Sandviken, belönas av Storas Enso med utmärkelsen Årets Säkerhetsinitiativ för sitt arbete med ökad säkerhet vid transport av lövmassaved.

Hantera risker

– För oss är säkerheten en stor och viktig del i vardagen då det i arbetet vi utför finns många riskfyllda moment. Vi vill ju att både våra chaufförer och de som finns runt omkring oss där vi arbetar ska komma hem helskinnade varje dag. Vi pratar ofta om risker som finns och hur vi på bästa sätt ska hantera dem för att undvika olyckor och skador, berättar Maria Gustafsson, transportansvarig på Skogsåkarna i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till företagets säkerhetssatsning är dels ett allmänt säkerhetstänk men också ett tillbud som inträffade vid transport av lövmasaved under sommaren 2020. Från ett lass med äldre lagrad massaveden som skulle transporteras till Stora Ensos bruk i Fors lossnade en gren som träffade en bil i mötande färdriktning, vilket lyckligtvis endast gav materiella skador.

Ett kvitto

Enligt Skogsåkarna tog man denna händelse på stort allvar, fokuserade ännu mer på säkerheten och valde även andra transportvägar när resten av virket transporterades från lagret till massabruket. Även körtider anpassades till övrig trafik.

– Vi tycker att det blev en bra lösning för samtliga, Fors fick den volym de behövde och vi kunde, utföra transporten på ett säkert sätt, berättar Maria Gustafsson. 

På Skogsåkarna gläds man åt utmärkelsen.

– Vi blev givetvis glada över att något som vi ser som en självklar del i vårt dagliga service- och säkerhetstänk uppmärksammas. Det känns lite som ett kvitto på att vi arbetar och tänker rätt vad gäller säkerhet för oss och våra medmänniskor, berättar Maria Gustafsson. 

Löste situationen

Även Stora Enso ser positivt på att åkeriet agerade snabbt.

– Alla ska komma hem säkert varje dag. Det gäller såväl våra samarbetspartners och medarbetare, men också personer som vistas omkring vår verksamhet. Virkestransporter kan vara farliga, och vi är glada och tacksamma över att Skogsåkarna så snabbt löste den här situationen, säger Martin Holmgren, chef på Stora Enso Skog.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 15 februari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste