Fjällnära skogsägare ingår inte i remiss om skogsutredningen

Den 1 200 sidor långa skogsutredningen som släpptes i slutet av förra året ska nu ut på remiss till 185 instanser. Men de mest berörda skogsägarna med fjällnära skog ingår inte bland de, rapporterar P4 Västerbotten.

Anders Petterson är skogsförvaltare för Tärna-Stensele allmänningsskog, en del av allmänningsskogarna i Västerbotten, med 3000 skogsägare och över 38 000 hektar produktiv skogsmark. Han menar att de borde vara bland de första på en lista över remissinstanser. Foto: Björn Schubert

När miljödepartementet nu skickar ut skogsutredningen på remiss så tillfrågas utöver länsstyrelser, rättsinstanser, regioner, myndigheter och bolag bland annat Naturskyddsföreningen, Fältbiologerna Birdlife Sverige, Jordens vänner och Naturens rättigheter i Sverige.

Väldigt konstigt

De som dock utelämnas från remissrundan är skogsägare med skog i det fjällnära skogsbältet, som allmänningsskogarna i Västerbottens län med drygt 64 000 hektar produktiv skogsmark och flera tusen medlemmar.

– Det är väldigt konstigt, när en så stor del av utredningen handlar om den fjällnära skogen och vad man ska göra med den, säger Anders Petterson, skogsförvaltare hos allmänningsskogarna till P4 Västerbotten.

Ett övervägande

Efter att ha mailat miljödepartementet fick han till svar att man skulle se över remisslistan och göra ”ett seriöst övervägande om behov av komplettering”.

– Men listan har de ju redan skickat ut så jag förstår inte riktigt hur de ska ändra, säger Anders. Varför säger man inte bara ”ojdå, det är klart att ni ska vara med på den här listan”.

Bland de första

Han tycker också att det är anmärkningsvärt att så många små intresseföreningar på naturskyddssidan tillfrågats hellre än allmänningsskogarna i Västerbotten.

– Vi borde vara bland de första som man tänker på. Här kommer förslag som kan avsluta en 100 årig verksamhet för oss, då tycker jag att man är ganska berörd av frågan, säger Anders, som menar att han får en något kolonial känsla.

– Man bryr sig inte så mycket om vad vi gör här på ”fjällkanten”.

Till P4 Västerbotten uppger Miljödepartementet att man ”tittar på om man ska komplettera listan”. 

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 11 februari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste