Rekord för limträ - igen

Användningen av limträ fortsätter att öka och 2020 var inget undantag. Trots pandemin så slogs även i fjol ett nytt rekord för försäljning av limträprodukter som ökade med fem procent jämfört med 2019.

Försäljningen av limträprodukter ökade under fjolåret med fem procent jämfört med 2019. Allt fler limträbalkar säljs också via bygghandeln. Foto: Lars Olofsgård

Samtidigt visar siffror från branschorganisationen Svenskt Trä, som följt limträförsäljningen sedan 1997, att försäljningen ökat med närmare 40 procent de senaste fem åren.

Fortsätter växa

– Det är spännande att se hur intresset för limträ fortsätter att växa. Det finns flera anledningar till att även 2020 blev ett rekordår. Exempelvis att allt fler har spenderat mer tid hemma vilket ökat bygg- och renoveringstakten. 2020 var det, och även i år, många stora trähusprojekt på gång, säger Carl-Magnus Nordkvist som är försäljningschef på Moelven Töreboda AB i ett pressmeddelande.

Viktig omställning

Limträförsäljningen i december var omkring 60 procent högre än motsvarande period under fjolåret vilket enligt Svenskt Trä är ett tydligt tecken på att det byggs mer i trä i Sverige.

– Ökningen av limträ i det storskaliga byggande har också att göra med den viktiga omställningen vi behöver göra. För att nå högt uppsatta klimatmål behöver vi tänka om inom många industrier. Omställningen till ett hållbart byggande är möjlig tack vare arkitekter och konstruktörer som visar vägen och väljer trä tillsammans med oss limträtillverkare, säger Stig Axelsson, försäljningschef på Martinsons Byggsystem AB.

Enkelt och tryggt

Efterfrågan på timmer är rekordhög och Svenskt Trä menar att framtiden för limträ är fortsatt ljus när byggtrenden håller i sig.

– Vi kommer definitivt att fortsätta bygga i limträ. Trä är det enda förnybara konstruktionsmaterialet och det är både enkelt, tryggt och ekonomiskt bra, säger Johan Fröbel som är chef för teknik och distribution på Svenskt Trä.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 10 februari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste