Pappersmaskiner pensioneras på Ortviken

Natten till den 4 februari inledde SCA den slutgiltiga nedstängningen av tryckpapperstillverkningen vid pappersbruket i Ortviken. Detta är en del i strategin att lägga om verksamheten mot termokemisk massa.

Ortvikens tre pappersmaskiner tackas av för lång och trogen tjänst, men tiderna förändras och när tryckpappersmarknaden fortsätter vika satsar SCA istället på termokemisk massa. Foto: SCA

Marknaden för tryckpapper har minskat stadigt de senaste åren och flera aktörer inom massa- och pappersindustrin har dragit ner på tillverkningen och stänget ner pappersbruk. I början av februari var det dags för den första av tre pappersmaskiner, LWC1 på SCA:s pappersbruk Ortviken, att gå i pension permanent.

Den 31 åriga maskinen som togs i drift år 1990 hade en kapacitet på 250 000 ton bestruket tryckpapper per år. Under första kvartalet 2021 ska alla tre pappersmaskiner på Ortvikens pappersbruk stängas ner. Istället satsar SCA 1,45 miljarder kronor på produktion av kemiskt förbehandlad termomekanisk massa vid Ortvikens industriplats.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 09 februari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste