Stor skog kräver stort aggregat

Så resonerar Komatsu Forest som nu lanserar sitt nya slutavverkningsaggregat C164. Med förbättrad dragkraft, starkare rotator och anpassad såg är aggregatet byggt för grova slutavverkningar.  

Tappar man längdmätningen måste man som skördarförare ofta göra ett nytt kap i trädets rotände, något som kostar både tid, bränsle och förlorat virkesvärde. Med Find End-funktionen slipper man detta problem. Foto: komatsu Forest

Det nya skördaraggregatet C164 från Komatsu Forest är enligt tillverkaren byggt för att lösa skördarförares problem med dubbelkap, rotben och grova grenar som kan uppstå vid avverkning av grov skog.

Anpassad såg

Bland annat har såglådans konstruktion och sågmotorns placering anpassats för att undvika fällning över toppen på svärdet vilket kan ge krökta svärd och skadade topptrissor. Samtidigt har man genom kapkontrollsystemet Constant Cut också jobbat med en optimerad kapcykel och bättre förmåga att hantera långa sågsvärd. Även kedjesträckningen har förbättrats och svärdhållaren har förstärkts.

Aggregatet, som Komatsu Forest i sitt pressmeddelande beskriver som ett ”carry style-aggregat” bärs upp av en ny, kraftigare rotator med större svängkranslager och ny hydraulmotor. För att minska energiförluster har man dessutom monterat en högflödesventil till hydrauloljan.

Matarhjulen bär

Matarvalsarna på nya C164 bär i sin tur upp stammen, medan kvistknivarna får göra det de är bäst på, nämligen kvista. Enligt tillverkaren ska denna typ av matningssystem ge en god kontakt med stammen i aggregatet med minskat klämtryck och lägre bränsleförbrukning.

Det erbjuds två matarhjulsmotorer av vilka den större med högre dragkraft är monterad som standard. Den mindre tillvalsmotorn ger istället en aggressivare matningsstart på bekostnad av lägre dragkraft.

Låsa tiltvinkel

Som svar på önskemål från kunder har man utrustat C164 aggregatet med möjligheten att låsa fällänken i önskad vinkel, vilket Komatsu kallar tilt lock-funktion. En annan finess som aggregatet har är den så kallade Find End-funktionen, som kan nollställa längdmätningen utan knapptryck eller nollkap från föraren. Komatsu menar att denna funktion kan vara särskilt lämplig vid upparbetning av redan fällda träd, som exempelvis rotkapade vindfällen eller framfällda träd.

För att klara av den tuffa arbetsmiljön i grov slutavverkningsskog har Komatsu satsat både på en kraftfull och hållbar konstruktion samt skydd av viktiga komponenter som aggregatdatorn.  

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 22 januari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste