Dubblar värdet på bark med ny teknik

Det nystartade företaget Sandtec har gått från idé till verklighet och utvecklat en ny torkteknik för bark. Resultatet är ett högre energivärde i bränslet och minskade kostnader för industrier och värmeverk.

– Ett lastbilslass blir värt dubbelt så mycket pengar med torrare bark, säger Per Sandström, vd och grundare för Sandtec som tagit fram en innovativ torkprocess för skogsindustrin som fördubblar energivärdet på restprodukten bark. Foto: Bizmaker 

Företaget Sandtec från Örnsköldsvik har tagit fram en barktork som med hjälp av spillvärme kan torka barken helt och ge den ett ökat värde. Då bark är ett av de bränslen som används både i industrier och värmeverk ses den nu kunna bli än mer intressant i en strävan mot att fasa ut olja, kol och torv.

Drivs på spillvärme

Bakom konceptet för den nya barktorken står konstruktionskonsulten, samt vd och grundare för Sandtec, Per Sandström som menar att modellen skiljer sig från tidigare då den drivs med överskottsvärme från den anläggning där den placeras.

Barken matas genom flera våningar, där 60-gradig luft pressas igenom barken underifrån. På en timme kan 30 kubik bark torkas med en tork på 150 kvadratmeter och vattenhalten landar på cirka 30 istället för 60 procent. En torrare bark att elda innebär att energivärdet blir högre, mer bark kan lastas i transporterna och rökgaserna som uppstår vid förbränningen blir färre.

– Torken ska byggas i moduler, så att det går att bygga ut den med så stor yta och många våningar man vill ha, och den levereras färdig med tak, säger Per i ett pressmeddelande.

Fortsatt utveckling

Per Sandström som tidigare även arbetat med större förbränningsanläggningar var med sitt koncept en av deltagarna i BizMakers program Forest Buisness Accelerator 2020. Där fick utvalda startups testa och bolla sina idéer med RISE Processum, SCA och IBM.

– Det viktigaste för mig har varit de kontakter jag kunnat knyta genom acceleratorn, och att föra en löpande dialog med SCA. RISE Processum har kommit med handfasta tips kring torkningen, säger Per.

Projektet har därifrån gått från idé till verklighet och en testtork i miniatyr är nu i drift. Tillsammans med SCA kommer Sandtec nu att fortsätta testa och utveckla barktorken.

Magnus Viström är innovationschef på SCA, där man i dag redan använder en hel del bark som biomassa för energiändamål vid bruken.

– Kan man torka barken på det här sättet, och få ett högre energivärde, så skulle det teoretiskt gå åt mindre bark. Får vi ett överskott av bark skulle den exempelvis kunna säljas på marknaden. Det händer mycket inom området restströmmar nu, och det finns många tankar kring olika applikationsområden. Det här spåret finns med som en intressant möjlighet, säger Magnus Viström.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 21 januari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste