Behandlar hälften av sina plantor

Det relativt nybildade skogsbolaget Kopparfors Skogar har fattat tycke för det tillväxtstimulerande preparatet arGrow. Från att ha behandlat en miljon plantor 2020 ökar man i år antalet till drygt det dubbla.  

Argininet i arGrow bidrar till ökat kväveupptag hos plantorna. Förutom Kopparfors så har också bolag som Holmen och Sveaskog testat produkten. Foto: Fredrik Östlund

– Det är en god investering, både för lönsamhet och för hållbarhet, konstaterar Lars Sängstuvall, skogschef på Kopparfors Skogar i ett pressmeddelande.

Vitala plantor

Företaget Arevo med säte i Umeå står bakom arGrow, som är baserat på den naturliga aminosyran arginin vilken bidrar till ökad kväveupptagning. Effekten på plantorna blir bland annat att de får ett större, kraftigare rotsystem och snabbare tillväxt.

– Vi ser att det ger vitala och livskraftiga plantor, säger Lars Sängstuvall, som i sin roll som skogschef arbetar med strategiska frågor kring skogsägande och skogsbruk.

Större träd

Lars Sängstuvall, skogschef på Kopparfors Skogar ser arGrow både som en säkerhet och som en möjlighet för framtiden. Foto: Lasse Arvidsson

Enligt Lars Sängstuvall ser man behandlingen med arGrow både som ett sätt att säkra sin investering i planteringen, men även för att på sikt utveckla andra delar av skogsvården.

– Skogsgödsling är i dag ifrågasatt, eftersom traditionell gödsling ger kväveläckage till omgivande ekosystem. Med hjälp av Arevos produkter hoppas vi i framtiden även kunna behandla större träd utan det problemet, säger han.

En föregångare

Trots att det ligger mycket forskning och utveckling av både SLU och Arevo bakom arGrow så är det en relativt ny produkt på marknaden. Ändå väljer Kopparfors Skogar att satsa storskaligt på den.

– Då skogens växtcykel är lång, tar det ofta tid att etablera nya arbetssätt och innovationer i skogsbranschen. Därför är det väldigt glädjande att Kopparfors väljer att satsa stort på vår produkt efter så kort tid. De är en föregångare, säger Carl-Gustav Löv, vd för Arevo.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 21 januari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Björken, vilken multikonstnär!

Krönika: In i det sista tänkte jag att det här får bli en krönika om det stundande EU-valet och skogens roll. Men sen åkte jag söderut och mötte vårens spirande grönska vilket för en stund upplöste politikens virrvarr ur sinnet. Särskilt närvarande var björken – i form av höga pollenhalter och alla små musöronen som kommit att klä, de tidigare nakna grenverken. Och jag kände att det skulle vara på sin plats för mig, som skogsvetarstudent i björkarnas stad, att tillägna Sveriges vanligaste och kanske alldagligaste (?) lövträd en krönika. För även om få anser att björken är kungen i djungeln, så är den ständigt aktuell och inte minst inom skogsbruket där den är på frammarsch.

 

Kommentera