”Aldrig kul att få gå”

Hannele Arvonen fick lämna uppdraget som vd för statliga Sveaskog på dagen den 18 januari efter ett beslut från styrelsen. I en intervju med Dagens Nyheter säger hon att det aldrig är roligt att behöva gå när man jobbar med något man tror på.

En av skogssveriges mest inflyteslserika kvinnor avskedas nu från sin post som vd för Sveaskog där hon enligt styrelsen inte gjort några fel. I en intervju med DN berättat Hannele Arvonen att hon inte vet mer kring beslutet om sin avgång än vad som framgått i det pressmeddelande som skickades ut den 18 januari. Foto: Sveaskog

Efter mindre än två år som vd för Sveaskog fick Hannele Arvonen abrupt lämna posten, något hon i en intervju med DN säger att hon endast nyligen informerats om och knappt hunnit smälta. Men hon har fortsatt tilltro till svensk skogsindustri.

– Jag tror vi inom hela skogsnäringen kan göra så mycket bra. Att vi är bra men kan göra så mycket bättre. De här stora utmaningarna vi har – både klimatomställningen och den biologiska mångfalden, där finns det otroligt mycket mer att göra, säger hon till DN.

Hanterat frågor

Även konflikter med miljörörelser och rennäring kan ha spelat in i beslutet om hennes avgång, tror Hannele Arvonen.

– Naturligtvis kan det ha spelat in. Man kan anse att vd:n inte hanterat frågorna rätt. Man kan alltid göra mer – men kommunikation är alltid bra och ju mer desto bättre. Jag tror att vi generellt kan bli bättre på att förklara mer varför man vill göra saker och skapa förståelse. Men det man har sagt till mig är att man inte tror att jag kan implementera Sveaskogs nya strategi, säger hon, enligt DN.

Polariserad debatt

Hannele menar att man måste ta till sig den allvarliga kritik som uppstått, men att debatten genom sociala medier och ett förändrat medielandskap också blivit polariserad på ett vis som hon tycker är beklagligt.

– Strömningarna går på ett sätt som vi inte är vana vid. Rennäringen och skogsbruket – vi är beroende av varandra och måste kunna samexistera. Jag hoppas det inte blir bara den här polariseringen. Vi måste naturligtvis hantera konfliktområdena, men vi borde även fokusera på det som fungerar, säger hon till DN och uttrycker förståelse för att dessa frågor är känsloladdade.

Kan åstadkommas

Enligt Sveaskogs styrelse som står bakom beslutet att ersätta Hannele Arvonen, är det en fråga om ledarskap under implementeringen av en ny strategisk inriktning vilket man också skrev i sitt pressmeddelande.

Till Dagens Nyheter säger Sveaskogs styrelseordförande Eva Färnstrand att Hannele Arvonen inte kunnat redogöra för hur man ska uppnå bolagets nya inriktning med större fokus på miljömål och biologisk mångfald:

– Det är inte lätt att åstadkomma, men vi tror att man kan åstadkomma det. Det handlar om att vi både ska ha en tillväxt i skogen som ger ett ekonomiskt värde men att vi också ska höja ambitionen när det gäller biologisk mångfald. Omvärlden har ju förändrat sin syn på biologisk mångfald och ser en brist där av samma dignitet som klimatförändringarna.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 19 januari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste