Hög efterfrågan höjer Sveaskogs timmerpris

I Mellansverige höjer statliga Sveaskog inköpspriset för barrsågtimmer från och med den 18 januari. Anledningen är en fortsatt hög efterfrågan och god prisutveckling på träprodukter.

Sveaskog höjer nu normaltimmerpriserna i Bergslagen och södra Norrland med upp till 40 kronor per kubikmeter topmätt. Foto: Mostphotos

Prishöjningen för normaltimmer ligger enligt Sveaskogs pressmeddelande på mellan 30–45 kronor per m3to (kubikmeter toppmätt).

Betala mer

– Det är glädjande att våra timmerkunder upplever god efterfrågan och ökande priser på sina färdiga produkter. Det gör att vi har möjlighet att betala mer för virket vi köper från skogsägare i Mellansverige, som är ett av Sveaskogs kärnområden för virkesköp, säger Roger Johansson, chef för extern virkesanskaffning i Sveaskogs marknadsområde Syd.

Fokus på timmer

Konjunkturen som under coronapandemin närmast vänt till en ny guldålder för sågverksindustrin fortsätter att stärkas.

– Sågverken går för högtryck för att nyttja det gynnsamma marknadsläget, och därför är efterfrågan hög på såväl gran- som talltimmer. För skogsägarna är det därmed läge att passa på att avverka timmerskog. Efterfrågan på massaved är inte lika stark just nu, så rekommendationen från oss är att fokusera på timmeravverkning den närmaste tiden och dra nytta av den goda efterfrågan och de höjda priserna, säger Roger Johansson.

Oförändrad nivå

Prishöjningen på normaltimmer omfattar Bergslagen och södra Norrland. Massavedspriserna ligger på en oförändrad nivå.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 19 januari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste