Nya vipparmar till gröna skotare

John Deere har omarbetat sina vipparmar till ett flertal skotarkranar. Bland annat har tillval som den invändiga slangdragningen förbättrats för ökad hållbarhet och enklare service.

John Deere har uppdaterat vipparmarna på en rad skotarkranar till skotarmodellerna 910G - 1510G för förbättrad tillvalsutrustning och enklare underhåll. Foto: Björn Schubert

John Deere meddelar nu i ett pressmeddelande att vipparmstillval med så kallad invändig slangdragning till CF5, CF7 och CF7S- kranar fått en ny omarbetad design.

Förbättrad krangeometri

Vipparmarna som går under namnet XI har enligt John Deere en mer robust design med starkare utskjut och ny slangdragning för ökat slangskydd. På så vis ska både slangarnas hållbarhet förlängas och arbetet med att byta ut de förenklas.

Även krangeometrin och balansen mellan lyft- och vipparm har förbättrats vilket enligt tillverkaren gör att kranen får en jämnare bana, vilket i sin tur ska ge en ökad produktivitet.

I Sverige levereras nästan 100 procent av alla John Deere skotare med företagets intelligenta kranspetsstyring IBC, och för kranar utrustade med IBC ingår även en extra arbetslampa på de nya vipparmarna.

Enklare underhåll

När det gäller service och underhåll har vipparmarna av den nya typen XI också fått förbättrade egenskaper. Bland annat kan glidlagret i utskjutets bakdel smörjas utan att kåpor behöver plockas bort och detsamma gäller utskjutskedjan som nu är mer lättåtkomlig för efterspänning.

Utöver de nya vipparmarna erbjuder John Deere också en ny starkare rotatorlänk i Indexator GV12-2S, med bottenplatta i stål istället för gjutjärn.

XI-vipparmarna kommer enligt John Deere vara tillgänliga som alternativ på skotarmodellerna 910G till 1510G från och med våren 2021.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 15 januari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste