WWF larmar om tropisk avskogning

I sin nya rapport visar WWF att skogsområden stora som Sveriges avverkats det senaste decenniet. Om ytterligare tio år riskerar tropiska och subtropiska skogar att stå för över 80 procent av den globala avskogningen om utvecklingen inte bromsas.

I den nya rapporten "Deforestation Fronts" redovisar WWF nya siffror kring avskogningen i tropiska och subtropiska områden som enligt organisationen ligger på en alarmerande nivå. Foto: Mostphotos

Det är i rapporten ”Deforestation Fronts” som världsnaturfonden WWF i dag redovisar nya siffror kring avskogningen i tropiska och subtropiska områden där bland annat omvandling till jordbruksmark, gruvdrift och ett ohållbart skogsbruk pekas ut som de största orsakerna.

ökad medvetenhet

– Siffrorna vi presenterar i dag är alarmerande. Miljörörelsen har drivit frågan om avskogning under lång tid och äntligen verkar medvetenheten öka i hela samhället för konsekvenserna av detta, säger Peter Westman, biträdande generalsekreterare på WWF i ett pressmeddelande.

Förändra förhållandet

WWF har också låtit göra en SIFO-undersökning i Sverige som visar att 86 procent av de tillfrågade vill se mer kraftfulla beslut från politiker inom Sverige och EU för att bevara regnskogen.

– Vi måste helt förändra vårt förhållande till naturen. Världens regeringar hanterar just nu de ekonomiska och sociala effekterna av den globala pandemin, men vi måste också ta tag i överkonsumtionen och fokusera på orsakerna till nya smittsamma sjukdomar. Avskogade områden leder till ökad risk att nya virus och bakterier enklare kan sprida sig mellan djur och människor, säger Olle Forshed, tropisk skogsexpert WWF.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 13 januari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste