Rekordår för NorrPlant

Under 2020 levererade SCA:s plantverksamhet NorrPlant 130,5 miljoner trädplantor. Den pandemipräglade plantsäsongen vände från oro till rekord.

SCA:s nya plantrekord på 103,5 miljoner levererade plantor vände oro till glädje och man ser även positivt på plantåret 2021, inför vilket man laddat upp med totalt 100 miljoner plantor. Foto: Theresia Borgman

Leveransen av totalt 103,5 miljoner skogsplantor är ett nytt rekord för SCA och NorrPlant och drygt en miljon mer än den tidigare toppnoteringen.

– Det är verkligen roligt att vi lyckats så bra, särskilt med tanke på coronapandemin. I våras var vi lite oroliga för att vi skulle bli tvungna att kassera plantor på grund av coronan, men så blev det ju inte. Istället fick vi en rekordsäsong som nog kan bli svår att överträffa på ett tag, säger Peter Engblom, affärsutvecklare på NorrPlant i ett pressmeddelande.

Sprutmålar plantor

När det gäller fördelningen sett till trädslag så levererades enligt NorrPlant 63 miljoner tallplantor, 33 miljoner granplantor, sju miljoner contortaplantor och omkring 600 000 plantor av lärk.

– På SCA:s egen skog är tall det dominerande trädslaget. Även bland våra externa kunder ökar leveranserna av tallplantor, säger Peter.

Plantleveranserna har till största delen gått till externa kunder hela i Norden där man märkt av ett ökat intresse för snytbaggeskydd.

– Vi märker att det finns ett ökat intresse för våra plantor, vilket är roligt. Vi har också sett att fler vill ha vår Hylosafe-behandling, där vi sprutmålar plantorna med ett egenutvecklat skydd mot snytbaggar.  I år har vi Hylosafe-behandlat drygt 20 miljoner plantor, vilket är en rejäl ökning jämfört med tidigare, säger Peter.

Snabb åtgång

Under 2020 började SCA även leverera frysta plantor i lådor vilket man fått en positiv respons på.

– Vi sålde slut på de frysta plantorna tidigt, säger Peter. En del av de frysta plantorna fick vi även leverera till vår skog i Lettland. Där planterar vi våra största plantor SuperPot, eftersom de passar bra för marker med ett stort vegetationstryck, när man ska återplantera jordbruksmark eller vid hjälpplantering när man behöver komplettera en föryngring.

Bra plantår

På SCA tror man på ett bra plantår även i år, och NorrPlant har laddat upp med 110 miljoner plantor inför säsongen av vilka närmare 20 procent redan levererats ut under sensommar och höst i fjol. Resten av plantorna kommer levereras ut från Bogrundets och Wifstamons plantskolor under våren.

– Vi ser fram emot ett bra plantår 2021. Dessutom pågår bygget av vår pelletsanläggning på Bogrundet. Den innebär att vi får en klimatvänlig och bra teknisk lösning för att kunna värma upp våra 14 växthus och slipper använda olja. Vi har redan 7 av 14 växthus anslutna och nu gör vi provkörningar. Wifstamons plantskola värms upp med fjärrvärme från Östrands massafabrik sedan 2009 och Bogrundets anläggning ska drivas med pellets från SCA BioNorr. På så vis nyttjar vi SCA:s värdekedja och bidrar till ett hållbart samhälle, avslutar Peter.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 11 januari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste