Investera i skog istället för aktier

I år har Jörgen Burstedt, fastighetsmäklare på Areal i Skellefteå, sett en trend att fler utomstående intresserar sig för skog. Han tror att coronans inverkan på aktiemarknaden kan ha gjort att fler ser skog som en långsiktig investering med lägre risk. 

 

Uppe vid kusten runt Skellefteå ligger priserna på runt 30 000–40 000 kronor per hektar för skogsmark i snitt.  När det gäller åkermarkspriserna i området är de väldigt låga. I många byar handlar det om 15 000 kronor per hektar. I attraktivare jordbruksbyar kan handla om 30 000–40 000 kronor per hektar, menar Jörgen Burstedt, fastighetsmäklare på Areal i Skellefteå. Foto: Jonas Westling


Jörgen Burstedt jobbar mest med att förmedla skog och skogsfastigheter, men ibland även en del lantbruk. Han utgår från Areals kontor i Skellefteå och jobbar i området däromkring. 

Vad ser du för trend 2020?

– Vi upplever ett något ökat intresse söderifrån att köpa skog som en investering. Man har ingen anknytning till orten, utan man ser det mer som en penningplacering. Känslan är att det i år finns ett ökat intresse från den typen av köpare. Det kan nog hänga ihop med att aktiemarknaden var lite halvstökig i våras, och att den eventuellt även framåt kommer att svikta. Och då kan skog se attraktivt ut, som en långsiktig investering. Det är en lägre risk att köpa skog kontra aktier, säger Jörgen Burstedt. 

Han menar också att det ser ut som att lågräntesamhället kommer att fortsätta.

– Riksbanken har inte flaggat för några höjningar. Experterna säger samma sak, att det kan komma att dröja något år innan räntorna höjs. I den miljön är skog intressant, eftersom du har den biologiska tillväxten varje år. Du kanske har en tillväxt på fyra till fem procent i skogen och sedan lånar du för en till två procent, då ser det ganska attraktiv ut. 

När det gäller priser så berättar Jörgen att norra Sverige, till skillnad från södra Sverige, inte haft någon direkt värdeförändring. 

– I alla fall om man tittar lokalt runt Skellefteå så är marknaden stabil. Det har inte hänt så mycket de senaste sju till åtta åren. Det är någon procent upp och nån ner nått år. Det är inte som i södra Sverige där det tuffar på uppåt hela tiden. Vi har lägre tillväxt på skogen här jämfört med södra Sverige. Men man får mycket tillväxt för pengarna i norra Sverige.

Enligt Jörgen är intresset för fastigheter bäst uppe vid kusten. 

–  Men man behöver inte komma särskilt långt in från kustområdet, till vissa delar av inlandet där det är väldigt trögt och med få intressenter. Så prisnivåerna blir ju därefter. Marknaden är väldigt lokal. I vissa byar kan det vara flera grannar som vill köpa, medan det i andra byar inte finns några intressenter. Är det lite sämre skick på fastigheterna kan det vara svårt att hitta köpare.

Hur påverkade corona er?

– Det var en väldig stiltje i våras i och med pandemin. Det var otroligt avvaktande. Jag har aldrig varit med om så få förfrågningar som under våren. Det dog helt enkelt och var helt tyst i flera veckor. Sedan efter semestern så kändes det som att det började tugga i gång igen. Vi fick mer och mer förfrågningar, och fick in ganska många objekt. Så hösten har varit mer normal, säger Jörgen. 

Han menar att efterfrågan varit god, men att det har varit lite färre objekt ute både hos Areal och även bland konkurrenterna. Vilket han tror är en följd av corona. 

– I mars hade jag ett antal fastighetsaffärer i gång, vi skulle i princip bara skriva. Men de valde att avvakta och vänta ut. Vilket jag tyckte var klokt i det läget. Det var en sådan panik och rädsla på marknaden just då. När den värsta stormen hade lagt sig så återkom de kunderna. 

Hur ser du på fastighetsmarknaden framöver?

– Ränteläget är fortsatt lågt så intresset kommer att finnas där. Efterfrågan har konstant varit förhållandevis hög. Medans utbudet har varit lågt. Virkespriserna har varit lite svajiga vilket förstås inverkar på fastighetspriset. Men jag upplever inte att det har så jättestor betydelse på kort sikt. Utan man har råd att vänta in bättre säljläge. 

Jörgen tipsar den som planerar att avyttra en näringsfastighet att planera och vara ute i god tid. Då den skattemässiga planeringen kan ta tid. Det är också viktigt att man hinner avsluta allt som avverkningar och pågående skogsvårdsuppdrag.  

– Om allt är klart blir det väldigt tydligt och bra för en spekulant. 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 06 januari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste