Plantma sammanfattar första säsongen

Företaget Plantma har med planteringsmaskinen Plantma X åter väckt liv i den maskinella skogsplanteringen. Skogsaktuellt har pratat med Joakim Eckerström, en av Plantmas grundare, för att höra mer om säsongen som varit och om framtiden för Plantma X.  

 

Planteringsmaskinen Planta X som såg dagens ljus för första gången hösten 2019 har nu fullföljt sin första hela planteringssäsong. Plantma som är företaget bakom maskinen sammanfattar säsongen som bra och lärorik och ser ett fortsatt stort intresse för maskinell plantering. Foto: Plantma


Intresset var stort när planteringsmaskinen Plantma X, som bygger på en Eco Log skotare, rullade ut ur verkstaden i Grangärde förra hösten. Sedan dess har maskinen planterat skog på flera håll i Nord- och Mellansverige, och efter årets säsong är det dags att fundera mer kring maskinens framtid. 

En miljon plantor

Joakim Eckerström på Plantma berättar om årets säsong som både inleddes och avslutades hos Sveaskog. 

– Vi började hos Sveaskog i södra Bergslagen och gjorde en kort avstickare hos SCA i Sollefteå, innan vi fortsatte hos Sveaskog i Södra Norrland där vi avslutade i mitten på november, berättar han.

Hur många plantor har ni satt med Plantma X i år? 

– Vi har satt lite drygt 1 miljon plantor.

Joakim förklarar att man i huvudsak arbetat på Sveaskogs och SCA:s marker, men att representanter för andra bolag besökt maskinen. 

Hur vill ni sammanfatta denna säsong?

– Sammanfattningsvis har det varit en väldigt bra och lärorik säsong. Det är en komplicerad process att markbereda och plantera under varierande förhållanden och det tar lite tid att lära sig använda maskinen och trimma in den för olika typer av mark och plantor, men för att vara första säsongen så har det gått fantastiskt bra. Det är ett litet men rutinerat och väl sammansvetsat gäng som konstruerat och byggt maskinen och den har i princip gått i kontinuerlig drift sen dag ett, säger Joakim. 

Inga större ingrepp

Planteringen har skett under både vår och höst, och vissa anpassningar har gjorts när det gäller rutinerna kring plantvård för färska respektive frysta plantor, annars har det inte skiljt något mellan de olika planteringarna. När det gäller maskinens konstruktion har man jobbat löpande med mindre justeringar. 

– Vi har löpande justerat och finslipat, men inga större ingrepp har behövts utan det mesta är ungefär som det var när vi började. Vi har testat lite olika spetsar för att hantera olika typer av plantor och byggt på en extra dieseltank, men annars är det mest justeringar i programvaran som styr planteringsarmarna, berättar Joakim.

Var och hur

Han upplever att intresset från branschen för Plantma X är stort.

– Vi märker av ett stort intresse för mekaniserad plantering generellt och Plantma X känns absolut som en mycket välkommen maskin i branschen. 

Finns intresse från andra länder? 

– Ja, vi får förfrågningar från alla möjliga håll.

När det gäller framtiden för Plantma X berättar Joakim att man kommer diskutera den mer ingående efter att säsongen avslutats.

– Maskinen kommer plantera även nästa säsong. Vi för diskussioner med ett antal aktörer och kommer göra en del uppdateringar under vintern med fokus på driftsäkerhet, så det handlar mest om var och hur planteringen kommer ske. Kanske blir det aktuellt med ytterligare någon maskin också, säger han och fortsätter: 

– Utöver det så handlar det mest om att arbeta fram arbetsmetoder för att utnyttja maskinens kapacitet på bästa sätt, och det är något som kommer ske i samarbete med användarna.

 

Plantma X

Maskinen utvecklas av företaget Plantma AB i samarbete med Sveaskog och Svenska Skogsplantor. Plantma AB är ett samarbete mellan Grangärde Konsult & Innovation, Atek, Alftaprodukter, Midiflex och Grangärde maskin.

Basmaskin: Eco Log 574 E

Motor: Volvo Penta. Effekt: 210 kW

Markberedningsaggregat: Midiflex

Hjul (8st): 710/45×26,5

Kran: Effer 100 2S

Vikt: 24,5 ton, jämnt fördelat mellan fram och bak

Bredd: 3,09 m

Längd: 11 m

 

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades söndag den 27 december 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste