Enkel uppfinning med stor nytta

Det hela började med en idé i verkstaden på Åby Gård utanför Sala, som gick från småskalig modell till prototyp på mindre än ett halvår. Skogsägaren och uppfinnaren Håkan Johanssons lastväxlarram plockades upp av Skogforsk och kan komma till stor nytta för räddningstjänsten. 

 

Lastväxlarramen som utvecklats av Håkan Johansson på Åby Agro lyfts på med skotarkranen, kedjas fast på lastbäraren och sedan kan olika lastväxlarflak flyttas över på skotaren. Foto: Björn Schubert


Det är inte bara på de stora forskningsinstituten som smarta idéer kläcks, men för att ta sin idé från gårdssmedjan till en kommersiell produkt har den uppfinningsrike skogsägaren Henrik Johansson haft ett nära samarbete med Skogforsk, som visade upp hans nya lastväxlarram för brandkårens släckningsutrustning inför pressen i början på december. 
 

Håkan Johansson visar den modell med vilken han ”pitchade” idén. Den är också grunden till den prototyp som visades av Skogforsk.

Gick igång

På plats fanns förutom Håkan också Tomas Johannesson, projektledare för Skogforsks arbetsgrupp AG brand, som jobbar med skogsbrandsfrågor. 

– Det var i början på det här året som Håkan kontaktade mig och berättade om sin idé via telefon, och jag gick igång på det direkt. Jag såg nyttan med hans uppfinning och presenterade den för arbetsgruppen, där några av medlemmarna sedan stöttade idén ekonomiskt för att ta fram en prototyp som blev klar i somras, berättar han. Nu har vi kommit så långt att vi vill visa upp konceptet. 

Fördelen med Håkans ram är att den är universell. Den passar på alla skotarmodeller från mellanklassen och uppåt, och kan därför användas på ett väldigt flexibelt sätt. 

– I dagsläget ligger tiden från att man lyfter på ramen till att maskinen är redo att köra in i skogen på omkring 20 minuter, men det kan kortas ner med mer träning, säger Tomas. 

En game changer

Han menar att ramen är något av en ”game changer” inom brandsläckningsarbetet i skogen.

– Det är ett standardiserat lastväxlarsystem och rampen passar på de allra flesta av landets skotare. Det innebär att man kan spara väldigt mycket manuella resurser i form av slangdragning, vattentransport och annat genom att göra det med hjälp av skogs­maskiner, säger Tomas.

Mer effektivt

Det är ingen slump att just Håkan Johansson uppfann ramen. Han har upplevt de omfattande skogsbränder kring Sala på nära håll, vilka både fått honom att inse vikten av snabb respons men också samarbete och att göra det tunga brandbekämpningsarbetet lättare. Ramen är hans svar på detta. 

– Jag gjorde i ordning en liten modell för att på mitt sätt kunna förklara hur jag tänkte. Det var också med den som jag gick till den lokala firman som tillverkade ramen, och utifrån min lilla modell står vi här i dag och kan visa den i skarpt läge, berättar han.

En möjlighet

Håkan tror att ramen både kan komma till användning vid det direkta släckningsarbetet men också vid eftersläckning och punktinsatser. 

– Säg att det sker ett åsknedslag en kilometer in i skogen och det inte finns något bra vägnät, då är den här lösningen snabbare och mer effektiv än att dra slang, säger han. 

Medan politiska beslut kan ta väldigt lång tid att genomföra menar Håkan att han här på kort tid visat vad som är möjligt att åstadkomma genom samarbetet med AG Brand. 

– Det här kanske inte är facit, men det är en möjlighet tillsammans med andra specialbyggda maskiner och utrustning. Allting är bättre än inget, säger Håkan som ser fram emot fler praktiska tester av utrustningen. 

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 24 december 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste