Grönt ljus för fortsatt kamp mot almsjuka

Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har nu beslutat att bekämpningen av almsjukan på Gotland ska fortsätta. Myndigheterna gör bedömningen att det är livsavgörande för almarnas fortlevnad.

Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket fattade på torsdagen den 10 december beslutet att arbetet med bekämpningen av almsjuka på Gotland ska forsätta. Utan den riskerar träden att i stort sett dö ut inom 15 år. Foto: Theresia Borgman

– En fortsatt bekämpning är en förutsättning för att almbeståndet inte ska kollapsa, säger skogskonsulent Karin Wågström på Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande. Om beslutet hade blivit att avbryta bekämpningsåtgärderna nu skulle förmodligen de flesta almar vara döda inom en 15-årsperiod. 

Skulle inte överleva

Beslutet har föregåtts av en rad olika kunskapsunderlag, bland annat en SLU-rapport från november i år, där en av slutsatserna är just det scenario som Karin Wågström målar upp, nämligen att majoriteten av Gotlands almar skulle vara angripna och döda inom 15 år utan bekämpningsåtgärder.

Utveckla arbetet

Målet med bekämpningen av almsjukan, som plågat almarna på Gotland sedan 2005, är enligt Skogsstyrelsen att det ska finnas almar kvar på ön även om 100 år.

– Vi har arbetat med almsjukebekämpningen under många år, men nu är det bra läge att se över hur vi ska jobba fortsättningsvis. Vi arbetar för att utveckla vårt arbetssätt och att ta fram förbättrade metoder så att arbetet kan fortsätta att vara framgångsrikt, säger Karin Wågström.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 18 december 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste