Arkitekternas ateljebyggnad vann träpriset 2020

Arkitekterna Anders Johansson och Anja Thedenius kombinerade bostadshus och arbetsplats blev vinnaren vid den livesända Träprisgalan 2020 som följdes av över 1 000 personer. Byggnadens stora fönster, dess rymd och genomtänkta layout övertygade juryn.

Ateljé i Södersvik vinner Träpriset 2020, en byggnad som enligt juryn är både genomtänkt och har rymd och intimitet. Foto: Åke E:son Lindman

– Vi är överväldigade såklart, det känns overkligt och oväntat. Vi ville med huset tänja lite på gränserna, vi ville bryta det konventionella i en bostad genom att få in verkstaden i boendet. Och detta har givit oss möjlighet att utforska träet fullt ut. Just det ekologiskt hållbara har varit viktigt för oss och att välja trä var någonstans självklart, säger arkitekterna Anders Johansson och Anja Thedenius i ett pressmeddelande.

Ute och inne

Vinnarna av Träpriset 2020 tillsammans med Mathias Fridholm, direktör Svenskt Trä och Li Pamp, kvällens konfrencier. Från vänster: Anders Johansson, Anja Thedenius, Ruben Albertsson. Fotograf: Ryno Quantz

Den stora ateljebyggnaden i Roslagen utanför Norrtälje har de båda arkitekterna ritat själva, åt sig själva. De beskriver den som en plats att finna inspiration och lugn på.

– Jag tycker om att beskriva rummet i huset som en teater. Det kan omformas, det går att bygga olika typer av rumsligheter. Relationen mellan ute och inne var också viktig att få till, man öppnar upp de stora dörrarna och naturen bjuds in i huset, säger Anja Thedenius.

Vacker miljö

Byggnaden färdigställdes 2018 och består dels av ateljen som är Johan och Anjas arbetsplats, men också bostadsytor i form ett loft, en underdel till loftet samt ett badrum, något som hyllas av juryn som genomtänkt.

– Våra diskussioner i juryn har kretsat kring träets betydande roll för de rum och rumsupplevelser som byggnaderna erbjuder. Ateljé i Södersvik är ett genuint möte med materialet där dess enkelhet ger en vacker och mångfasetterad miljö att leva och verka i. Ett minst sagt inspirerande hus, säger Carmen Izquierdo som är ordförande för Träprisjuryn 2020.

Det hållbara samhället

Men träbyggande är inte bara vackert utan har också en stor roll för klimatet.

– Vi hyllade inte bara innovativ och vacker träarkitektur igår. Vi hyllade det hållbara samhället byggt på innovation, framtidstro och ansvarstagande. Det är avgörande att vi förstår att vår livsstil påverkar vår morgondag och därför måste vi göra hållbara val varje dag, säger Alexander Nyberg som är ansvarig för Träpriset på branschorganisationen Svenskt Trä.

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 03 december 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste