Eco Log växer med SP Maskiner

Först Gremo och nu även SP Maskiner när skogsmaskintillverkaren Eco Log satsar på utveckling genom förenad styrka. Den småländska aggregattillverkaren ansluter sig till Eco Log koncernen, men drivs vidare som ett eget bolag.

I sitt arbete med en fortsatt tillväxtstrategi går Eco Log nu samman med aggregattillverkaren SP Maskiner, som under nästa år ska tillverka specialanpassade Eco Log aggregat vid sidan av sin normala produktion som kommer fortlöpa som vanligt i ett eget bolag. Foto: Eco Log

Huvudägarna i Eco Log och SP Maskiner, Accent Essity och Weland, har beslutat att samla sina bolag i den gemensamma koncernen Eco Log Group som beräknas få en omsättning på runt 800 miljoner kronor under nästa år.

Komplett leverantör

Det senaste steget i denna process, och även i utvecklingen av Eco Log som en heltäckande leverantör av skogsmaskiner, är att SP Maskiner med säte i Ljungby ansluter sig till koncernen vilket öppnar upp nya möjligheter för båda företag.

– Det har hänt mycket hos oss på Eco Log på relativt kort tid, däribland uppköpet av försäljningsbolaget Eco Log Försäljning AB och sammanslagningen med Gremo som gör att vi har marknadens mest heltäckande sortiment av skotare. Samgåendet med SP breddar vårt utbud ytterligare och gör att Eco Log blir en komplett leverantör av skogsmaskiner som täcker kundernas varierade behov inom skogsbruk världen över, säger Anders Gustafson, vd för Eco Log i ett pressmeddelande.

Eco Log aggregat

Sammangåendet kommer också innebära att en helt ny serie av aggregat kommer tillverkas för Eco Logs räkning där det ska finnas något för alla skördarmodeller. Samtidigt kommer produktionen av SP Maskiners skördaraggregat fortsätta som vanligt.

I en intervju med Skogsaktuellt berättar Anders Gustavsson mer om framtiden för Eco Log och SP Maskiner.

– Vi slutför nu sammanslagningen med Gremo nu och har även fått med oss SP Maskiner i gruppen vilket känns jätteroligt. Det kommer gynna både Eco Logs och SP Maskiners kunder långsiktigt och jag tror att det kommer bli riktigt bra, säger han.

Kommer det påverka samarbetet med era nuvarande aggregattillverkare?

Anders Gustavsson, vd för Eco Log ser mycket positivt på det nya samarbetet som han tror kommer stärka både Eco Log och Sp Maskiner. Foto: Eco Log

– Vi har ju ett långvarigt samarbete med Log Max och det tänker vi fortsätta med. Vi har många kunder som verkligen gillar kombinationen Av Eco Log maskiner och Log Max aggregat, säger Anders Gustavsson.

Utöver dessa två så erbjuder Eco Log också skördaraggregat från finska Waratah som levererats på ett flertal maskiner under året. Hur de nya Eco Log aggregaten kommer gestalta sig kan Anders inte uttrycka sig om i dagsläget, men klart är att de kommer bli brandade och anpassade för Eco Log.

– De kommer lanseras under 2021 och vara baserade på SP:s teknik, säger han.

 Hur har responsen varit på sammangåendet med SP Maskiner?

– Hittills har vi bara fått väldigt positiv respons från både servicelämnare och dealers. Det har fått stort genomslag på marknaden och det är verkligen roligt att se att det är en nyhet som får reaktioner över hela världen.

Anders Gustavsson tycker att det är viktigt att poängtera att SP Maskiner kommer fortsätta drivas som ett eget bolag så att alla befintliga kunder får sina behov tillgodosedda.   

Sammangåendet är rykande färskt så någon kundsåld maskin med SP aggregat finns inte än, men det tror Anders kommer ändras under nästa år när den nya aggregatserien släpps.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 03 december 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Bygge av bostäder på skogsmark – vad gäller?

 Juristen har ordet: Enligt SCB:s befolkningsprognos kommer den svenska befolkningen att öka med mellan 40 000 och 50 000 personer per år under de kommande åren. För att lösa den bostadsbrist som råder och som ser ut att hålla i sig finns ett stort intresse av att exploatera tillgänglig mark däribland hela eller delar av skogsbruksfastigheter. Sett till dess betydelse för landets ekonomi och sysselsättning är skogsnäringen en av landets mest betydelsefulla näringar. Det finns därför ett statligt intresse av att slå vakt om skogsbrukets produktionsområden. Ett intresse som ges uttryck i 3 kap. 4 § miljöbalken (MB).

 

Kommentera