Packar plantor i miljontakt

Det råder febril aktivitet hos Svenska Skogsplantor i Kilåmon i Västernorrland där man slagit ett nytt rekord. I oktober packades hela en miljon plantor på en och samma dag och det höga tempot fortsätter tack vare ökade odlingsvolymer.  

Kilåmons plantskola i nordvästra Västernorrland har svarat på den höga efterfrågan från både svenska och finska kunder genom att i år öka odlingsvolymen. Nu måste alla plantor hanteras innan det bilr för kallt, och dessutom förbereder man för en eventuell utbyggnad under kommande år. Foto: Svenska Skogsplantor

Efterfrågan på skogsråvara är fortsatt hög och därmed ökar också trycket på landets plantskolor som förser både den inhemska och den nordiska marknaden med plantor.

Jobbar mot vädret

– Vi har ökat vår odlingsvolym med sex miljoner skogsplantor som nu ska paketeras i lådor innan vinterförvaring. Vi jobbar mot vädret och behöver därför få in dessa plantor i en kontrollerad miljö innan det blir för kallt utomhus. Dessutom har vi förhoppning om att bygga en ny sådd och packhall under nästa år, vilket innebär att vi måste bli klara med packningen under december för att göra plats för den nya hallen, säger Marcus Helletun, tillförordnad platschef vid Kilåmons plantskola och Svenska Skogsplantor i ett pressmeddelande.

Marcus Helletun, tf platschef vid Kilåmons plantskola hyllar personalen som jobbat hårt för att packa alla plantor för vinterförvaring. Foto: Svenska Skogsplantor

Ställer alltid upp

Plantskolan levererar plant till hela norra Sverige och Finland och för att klara det intensiva arbetet som en ökad odlingsvolym innebär krävs engagerad personal.

– Att vi lyckats öka tempot ytterligare beror helt enkelt på att personalen verkligen tagit sig an uppgiften. De har engagerat sig i planeringen för att packmaskinen ska kunna rulla hela tiden. De ställer alltid upp och det är imponerande vad de åstadkommer och hur de arbetar med att hitta lösningar på de problem som uppkommer, säger Marcus Helletun.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 26 november 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste