20 år av småskalig sågning

Den 6 november i år firade Sveriges Småsågares Riksförbund sitt 20 åriga jubileum med lokala träffar över hela landet. En av dessa ägde rum hos Svenska Lövkök utanför Örebro där också Svenska Lövsträföreningen fanns representerad. 

 

Björn Gustafson, ordförande i Svenska Lövträföreningen, menar att många skogsägare underskattar värdet av lövskogen på sin fastighet. Han berättar om ett jobb där en ås med ask och ek gav ett betydligt bättre netto än avverkningen i barrskog på samma fastighet. Foto: Björn Schubert


”Vi samlas vid korv­fabriken”, säger Lövträ­föreningens ordförande Björn Gustafson, som är med och arrangerar träffen utanför Sköllersta strax söder om Örebro. I en slingrande karavan rullar bilarna längs en grusväg som leder oss genom det vackra höstlandskapet ut till det lilla sågverket som är ett av dagens besöksmål. 
 

Björken som sågas är så kallad flambjörk. De krusiga inslagen är vackra men gör virket svårbearbetat. 

Ur stockens inre 

Sågade plank och brädor av lövträ som björk och alm ligger på tork i travar runt såghuset och motorn som driver sågverkets klinga står och puttrar. Trots pandemin har ett 20-tal nyfikna besökare samlats för att lära sig mer om sågning och förädling av lövträ. 

Sågverket ägs av Lars Karlsson som driver snickeriet Svenska Lövkök. Lars har laddat upp med ett par grova björkstockar som han sågar upp och Björn berättar lite mer om virket, där solljuset avslöjar något ur stockens inre.

–  Om ni tittar här där solen lyser så ser ni att virket är lite krusigt. Det kallas för flambjörk, berättar han och fortsätter:

– Förr i tiden när man köpte in björkfaner så klassades den i kategorierna diamantbjörk, virke som var extremt flammigt och gav bäst betalt, helflam, halvflam och kvartsflam. I dag har man vänt på det. Industrin vill inte ha den här flammiga björken utan en rakfibrig glasbjörkstyp med slät bark och utan kvist, utan liv i, vilket jag tycker är tråkigt för det är just det livliga som gör trä så vackert. 
 

Detta virke av alm som legat ute i 20 år fick en av Lars kunder att skaka på huvudet, men blev till slut ett vackert lövkök.

Otroligt vackert 

Björn förklarar att det delvis beror på att det flammiga virket är svårare att bearbeta och får medhåll från Lars. 

– Det här virket är jättebesvärligt, om man nu ska se till min tillverkning av köksluckor, det är nästan omöjligt att fräsa i. Om man däremot gör en slät limfog, putsar fram och lackar ytan så blir det otroligt vackert, säger han. 

Sveriges största björksågverk, Vanhälls såg i Dalarna, tillverkar tumstockar och där blir det också problem med flammigt virke.

– Flammigheten beror på att fibrerna är inväxta i varandra åt alla håll, och skulle man såga ur en väldigt tunn skiva av virket skulle den gå av, förklarar Björn. 

Lars får en fråga om torkningen av virket vid sågverket som ligger staplat med ströläkt och har barken kvar.

Får du inte problem med vedlevande insekter när du lagrar virket såhär?   

– Det är först när jag tar hem virket och lägger ihop det på logen, jag får problem förklarar han. Det är därför jag vill ha virket ute så här. 

Han pekar på en trave med plankor som ser mörka och murkna ut och berättar att det är alm som legat där i 20 år. 

– Jag gjorde ett kök av det där virket förra året och när kunden fick se virket skakade han på huvudet och sade ”du skojar?”, det där skulle jag inte ens göra ved av”. Men jag sade till honom att om jag bara får hyvla och bearbeta virket så kommer det bli bra, och när jag levererade det färdiga köket var han väldigt nöjd. 
 

Lars Karlsson visar upp sitt snickeri där har gör köksluckor, möbler och trappor. Han berättar att trappornas vinklar beräknas i ett dataprogram innan han börjar bygga, men att det ofta behövs handpåläggning för att få allt att passa.

Mer synligt trä

Efter besöket vid sågen går färden vidare mot Lars snickeri.  Ett snickeri som han byggt ut allt eftersom verksamheten vuxit under 20 år. Under denna tid har han också sett olika trender komma och gå. 

– Nu för tiden bygger jag mycket trappor, inte så mycket köksinredningar, berättar han och visar en spiralformad trappa med trappsteg i ek som snart är redo för leverans. En annan trend som ändrats är att de flesta i dag vill ha sina köksluckor målade, så här står jag och sprutar på färg på vackert lövträ. Jag tror att det är känslan av trä som kunderna vill åt, det är ju de som bestämmer, men jag tror och hoppas att det vänder tillbaka mot mer synligt trä. 

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 25 november 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste