Internationella GIS-dagen uppmärksammar Geografiska informationssystem

I dag, den 18 november, firas internationella GIS-dagen för att visa mångsidigheten, potentialen och nyttan av geografiska informationssystem i samhället. Kartunderlag framtagna med GIS används bland att för samhällsplanering och i skogliga sammanhang.

GIS (geografiska informationssystem) används både i skogliga sammahang och i samhällsplanering, som exempelvis som här vid flygfotografering av brandområden i samband med skogsbränderna i Hälsingland 2018. Foto: Lantmäteriet

GIS-dagen som firar Geografiska informationssystem är ett årligt event där tekniken uppmärksammas världen över. I Sverige firas dagen bland annat av Högskolan i Gävle som anordnar en dag med föreläsningar och information i samarbete med Lantmäteriet, i år i digitalt format.

Kvalitet är avgörande

– Innovation och digitalisering på framkant är nödvändigt för att nå de nivåer vi behöver inom GIS och positionering. Digitaliseringen ställer allt större krav på precision. Man accepterar inte längre att inte veta säkert var gränser går. Oavsett om det handlar om skog eller att bygga samhälle så är kvalitet i positionering avgörande. Vi behöver AI och verktyg för att visualisera fastigheters digitala representation. Vi behöver innovation, säger Mats Snäll, chef för enheten Innovation på Lantmäteriet i ett nyhetsmeddelande på Högskolan i Gävles hemsida.

Historiska kartor

Geografiska informationssystem kan låta avancerat men används enligt Högskolan i Gävle regelbundet av i stort sett alla, bland annat i karttjänster i smarta mobiltelefoner, smarta klockor, GPS enheter till jakt och lokaltrafiksappar.

Skogsstyrelsen, som också firar GIS-dagen lyfter de historiska kartor som skapats med hjälp av GIS som går att hitta i verktyget Skogens Pärlor, där man kan se gamla flygbilder över det svenska landskapet.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 18 november 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste