Hybridteknik tar skogsbruksplaner till ny nivå

Planerings- och rådgivningsföretaget Skogspartner har tagit fram en ny typ av skogsbruksplan som man kallar hybridplan. Nya laserdata i kombination med simuleringar utifrån stickprov i fält gör planläggningsarbetet snabbare och mer effektivt.  

Skogspartners nya hybridplaner kombinerar de senaste laserdata med simuleringar utifrån verktyget Skogsanalysen vilket effektiviserar planlägningsarbetet, särskilt på stora fastigheter. Foto: Skogspartner

Lantmäteriet genomförde en ny laserscanning med flyg under 2019 och 2020, som öppnar upp nya möjligheter för skogsbruksplanläggning.

– I de nya laserdata från flygningar som är utförda 2019/20 har man använt ny teknik vilket ger nya funktioner som vi kan använda som ett digitalt planverktyg. Vi är det enda företaget på marknaden som jobbar med det på ett effektivt sätt, och kan spara mycket tid för markägare, säger Jonathan Andersson, skoglig rådgivare på Skogspartner i ett pressmeddelande.

En rationalisering

Han menar att den nya tekniken kommer innebära en stor effektivisering av företagets planläggningsarbete.

– Från datan kan vi se tydliga skiftningar, räkna ut virkesförråd och göra simuleringar med Skogsanalysen på tillexempel ståndortsindex, bonitet, huggningsklasser och åtgärder, och se till att all laserdata korrelerar korrekt. Det är ett stort steg och en rationalisering av vårt arbetssätt som gör att vi kan fokusera på andra saker som strategisk rådgivning, säger Jonathan Andersson.

Hög noggrannhet

Hybridplanen bygger på laserdata i kombination med simuleringar och beräkningar från Skogspartners simuleringsverktyg Skogsanalysen, som kontrolleras och kalibreras med stickprov i fält.

– Vi ser att resultatet stämmer väldigt bra och har en hög noggrannhet. Vi har utfört hybridplaner åt till exempel Gåsevadholms Gods, Hjulebergs Gods och Sperlingsholms Gods och fortsätter nu med strategi och skogsanalyser. Hybridplaner skapar stora värden för lite större skogsägare, vi har gjort hybridplaner på fastigheter från 200 hektar till 5 000 hektar, och får in allt fler förfrågningar på denna typ av plan som ofta följs upp av en Skogsanalys och strategiska diskussioner kring den långsiktiga skogsförvaltningen, avslutar Jonathan Andersson.

Skogsanalysen

Skogsanalysen är ett transparent verktyg som visar hur skogen ser ut idag och hur den kan se ut om 30 år, beroende på hur man sköter den. Tre olika skötselprogram med olika omloppstider simuleras och visualiseras som olika scenarier.

Källa: Skogspartner

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 18 november 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste