Kooperationspris till Norra Skog

Svensk Kooperations nyinstiftade pris för kooperativ utveckling går i år till Norraskog, som bildades efter sammanslagningen av Norra Skogsägarna och Norrskog. Norra skog får priset för att ha stärkt den kooperativa företagsformen på ett positivt sätt.  

Svensk Kooperations pris för kooperativ utveckling 2020 går till den nybildade skogsägarföreningen Norraskog. På bilden syns styrgruppen bakom bildandet, från vänster: Olov Söderström, Torgny Hardselius, Maria Broman, Pär Lärkeryd, Charlotta Kristow och Stig Högberg. Foto: Svensk Kooperation

Svensk Kooperation vill genom sitt nya pris för kooperativ utveckling uppmärksamma de initiativ som görs runt om i landet och utvecklar det kooperativa företagandet och utgör goda, inspirerande exempel.

– Det är inspirerande att ta del av Norra Skogs tillblivelse. Vid skapandet av den nya skogsägarföreningen har Norra Skog till fullo nyttjat den kooperativa företagsformens möjligheter. Den ökade kooperativa samverkan kommer vara till gagn för alla Norra Skogs 27 000 skogsföretagare, säger Anna Karin Hatt, ordförande i Svensk Kooperation i ett pressmeddelande.

Stärker den kooperativa företagsformen

 Den nybildade skogsägarföreningen får priset med motiveringen:

”Skogsägarna Norra Skog, ekonomisk förening” lyfter fram och stärker den kooperativa företagsformen på ett positivt sätt. I det nya företaget använder de sig av den unika möjligheten med investerande medlemmar som den nya lagen om ekonomiska föreningar skapat. Här har Norra Skog agerat banbrytande och med sina 27 000 skogsföretagare skapat förutsättningar för en inkluderande och jämställd skogsägarförening, där nära anhöriga kan ingå som familjemedlemmar och seniora medlemmar kan vara kvar i den ekonomiska föreningen.”

Med stora möjligheter

Sammanslagningen av Norra Skogsägarna och Norrskog leddes av en styrgrupp bestående av bland andra Torgny Hardselius och Pär Lärkeryd, tidigare ordförande respektive vd för Norra Skogsägarna samt Olov Söderström, tidigare vd för Norrskog.

– Det känns verkligen hedersamt och roligt att vi på detta sätt blir uppmärksammade för det arbete som gjorts för att bilda Norra Skog. Ett nytt modernt kooperativt företag som står inför stora utmaningar men med stora möjligheter att bli till stor nytta för alla våra medlemmar nu och i generationer framåt, säger Torgny Hardselius från styrgruppen och numera ordförande för Norra Skog.

En starkare skogsägarförening

Norra Skog ägs av 27 000 enskilda skogsägare med ett samlat skogsinnehav på drygt 2,1 miljoner hektar skogsmark i norra Sverige (landskapen Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Ångermanland, Medelpad och Jämtland). Föreningen har drygt 600 medarbetare inom skog, industri och administration och sysselsätter ytterligare lika många personer i skogsentreprenad och transporttjänster. År 2020 beräknas koncernen omsätta drygt fyra miljarder kronor.

Svensk Kooperation

Svensk Kooperation är opinionsbildare för den kooperativa företagsformen. Initiativtagare till denna partipolitiskt och religiöst obundna organisation är LRF, KF, HSB, och Arbetsgivarföreningen KFO. Svensk Kooperation bidrar med kunskap om kooperationen, påverkar och driver opinion i frågor som rör de kooperativa och ömsesidiga företagens villkor och potential.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 17 november 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste