Ponsse utrustad för skogsbränder

Skogsmaskintillverkaren Ponsse har tagit fram en släckutrustning till lastutrymmet på företagets skotarmodeller buffalo och Elephant. Utrustningen drivs av maskinens hydraulik och består av en vattentank, en flyttbar pump och en vattenkanon som kan fjärrstyras.

Den nya brandsläckningsutrustningen med en 10 kubiks vattentank passar skotarna i Ponsses Buffalo- och Elephant-serie. För att kunna lyfta på tanken krävs minst en kran av modellen K90+ med en lyftmoment på 140 kNm. Foto: Ponsse 

Skogsbränder har blivit allt vanligare till följd av de senaste årens varma, torra somrar. Det är inte bara ett europeiskt problem och många minns nog bilderna från de stora bränderna i Autralien, USA och Ryssland.

Mest effektiva verktyget

Skogsmaskintillverkaren Ponnse finns representerad över i stort sett hela världen med sina skördare och skotare. Nu har man i samarbete med den finska räddningstjänsten tagit fram en brandsläckningsutrustning till skotarna Buffalo och Elephant i 14 till 20 tons-klassen, för att erbjuda ett alternativ vid bekämpning av skogs- och terrängbränder.

– Skogsmaskiner är de mest naturliga och effektiva verktygen för att ta sig fram i terrängen till branddrabbade områden, och de har mer än tillräcklig hydraulkapacitet för krävande jobb, säger Juha Haverinen, produktchef för skotare hos Ponsse i ett pressmeddelande. När den finska räddningstjänsten frågade oss om vi ville vara med och utveckla denna produkt tillsammans tackade vi ja direkt, då både räddningstjänsten och våra kunder fått ett ökat behov för sådan utrustning.

Se maskinen i arbete här

Kan fjärrstyras

Huvuddelen av brandsläckningsutrustningen utgörs av en ståltank med en volym på 10 000 liter som är utrustad med en hydrauliskt driven vattenpump och vattenkanon. Utrustningen levereras enligt Ponsse som en enhet till brandområdet och lyfts på skotarens lastrede med maskinens kran. Både vattenpump och vattenkanon drivs sedan av skotarens hydraulik, och för påfyllning kan pumpen lyftas av med kranen och sänkas ner i sjöar eller vattendrag.

Påfyllning kan också ske från tankbil, och det går också att koppla en separat brandslang till tanken för personal på marken. Den runtomsvängande vattenkanonen, som sprutar vatten upp till 47 meter långt, kan dessutom fjärrstyras.

Carl Henrik Hammar, vd för Ponsse Sverige och Norge, berättar för akogsaktuellt att det redan finns intresse för utrustningen.

– Vi har redan fått två förfrågningar i Sverige. Vi väntar dock på mer information om prissättningen, säger han.

Tekniska Specifikationer för släckutrustningen

Längd: 5 150 mm
Bredd: 2 250 mm
Höjd: 2 200 mm
Vikt med tom tank inklusive all utrustning: 1 500 kg
Tankvolym: 10 000 liter

Säkerhet

Ponsse förtydligar i sitt pressmeddelande att det är den lokala räddningstjänsten som har det primära ansvaret för släckningsarbete vid skogsbränder. I de fall där En skotare med släckningsutrustning används leds arbetet av utbildad personal. 

Källa: Ponsse

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 11 november 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste