Hallå där Anna-Karin Hellström, ny skogsmaskinssäljare på Komatsu Forest

Vad är din relation till skog och skogsbruk?
– Jag har en nära relation till skogsbruket med tidigare bakgrund inom SCA, Norrskog och senast Norra skog. Jag äger även själv skog både i Jämtland och i Västra Götaland.

Anna-Karin Hellström är ny säljare hos skogsmaskintillverkaren Komatsu Forest. Hon kommer närmast från en tjänst som produktionsansvarig virke hos Norraskog, och hennes arbetsområde kommer vara nordvästra Hälsingland, Härjedalen och Jämtland. Foto: Komatsu Forest

Berätta lite om dig själv, hur har din skogliga bana sett ut fram till idag? 

– Min uppväxt på gården med djur och skog blev starten, sen har den ökat succesivt med skogligt val i gymnasiet då jag valde att börja på naturbruksgymnasiet i Svenljunga. Blev där utbildad till skogsmaskinsförare. Några år senare började jag studera till skogsmästare i Skinnskatteberg vilket var en fantastisk tid med nya bekantskaper och resor i Sverige. Under sista året sökte jag en traineetjänst i Jämtland på SCA, och fick förmånen att börja där januari 2009 som vikarierande produktions­ledare, sen efter något år fick jag en fast tjänst som produktions­ledare. 

– 2016 började jag på Norrskog en tjänst som produktionschef, detta blev en ny utmaning med personalansvar, resursbalanser och entreprenörsupphandlingar. Tiden på Norrskog var lärorik och jag utvecklades enormt under 4,5 år. Under våren 2020 i fusionen med Norra skogsägarna fick jag en ny tjänst som Produktionsansvarig Virke, med ansvar över resursbalansen, leveransplaner på fältområdet Väst. 

– Nu i oktober började jag som Säljare för Komatsu Forest i Jämtland, Nordvästa Hälsingland och Härjedalen.

Vad fick dig att fastna för skogsmaskiner? 

– Vem kan inte tycka om stora maskiner?

Vad skulle du vilja säga till unga som funderar på att söka skogsjobb? 

– Våga satsa, det finns alltid något som kan locka beroende på vad man är intresserad av. Skogsbranchen är enormt bred, det är inte bara skogsmaskiner eller skogsvård. Man kan bredda sig och läsa till exempel till mäklare, biolog, virkes­köpare, skogsmaskinsförare med mera.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut? 

– Just nu i uppstarten har det varit att ringa runt till befintliga Komatsu kunder men även kanske blivande kunder. Bredda kontaktnätet kan man säga.  Varje samtal kan leda till ett tips eller önskemål om en maskin eller bara en ny kontakt. Framöver kommer det bli mer fältbesök i skogen.

Teknikutvecklingen hos skogsmaskiner går hela tiden framåt, vad tror du är nästa stora steg?  

– Visst vore det coolt om man fick till förarlösa maskiner, men det känns som att föraren i dag gör enormt många aktiva beslut beroende på förutsättningar och skogstyp att de kan bli svårt. Men vi får se.


 

Skogsmaskintillverkaren Komatsu Forest bygger skördare och skotare till allt ifrån klen gallring till grov slutavverkning. Foto: Komatsu Forest

 

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 11 november 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste