Skellefteå - årets trästad 2020

Träbyggandet i svenska städer ökar år efter år och i takt med att byggtekniker utvecklas blir träbyggnader allt mer avancerade. 2019 tilldelades Växjö priset och i år var det ett kulturhus 120 mil längre norrut som fällde avgörandet när Skellefteå fick utmärkelsen.

Sara Kulturhus i Skellefteå är kommunens senaste träbyggnadssatsning och en av de stora anledningarna till att Skellefteå utsetts till årets trästad 2020. Foto: Mostphotos

Enligt Nordisk Träteknik, en av jurymedlemmarna för årets trästad, har Skellefteå en lång historia av träbyggande, något som syns inte bara i staden utan i hela kommunen.

- Det är hedrande och roligt att vårt modiga beslut att bygga Sara kulturhus i trä uppmärksammas på detta sätt av branschen, säger Kommunalrådet Evelina Fahlesson i ett pressmeddelande.

Symboliserar kreativitet

Priset delas ut av Nordisk Träteknik för andra året, i år i samarbete med Södra. Prisutdelningen skulle ha skett i samband med Stora Trähus-konferensen i Stockholm den 5 november men skjuts nu upp tills vidare på grund av corona. 

Juryns motivering lyder:

” Skellefteå har en lång och bred tradition av träbyggande, med bostäder, kontor, köpcentra och broar uppförda med modern träbyggnadsteknik. Nu har staden dessutom satsat på att bygga ett av världens högsta och mest komplicerade trähus, Sara Kulturhus. Projektet symboliserar kreativitet, mod och vilja att tänka nytt, och huset är både tekniskt och arkitektoniskt avancerat.”

Fortsätta driva utvecklingen

Evelina Fahlesson hälsar till juryn i en video på kommunens hemsida.

- Jag tycker att juryns motivering passar väldigt bra in på det sätt som vi vill driva träbyggandet framåt. Vi har i dag en variation av objekt med skolor, förskolor, bostäder och kontor, men vi vill fortsätta att driva den här utvecklingen. Det var därför vi tog det modiga beslutet att bygga Sara Kulturhus helt i trä, säger hon.   

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 09 november 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste