Innovationspris till fibertrådar starkare än spindelsilke

Forskningsinstitutet RISE har tillsammans med Kungliga tekniska högskolan (KTH) tagit fram ett av världens starkaste biobaserade material. De extremt starka fibertrådarna belönas nu med det internationella priset EARTO Innovation Award 2020.

Det nya träfiberbaserade materialet nanofibrillär cellulosa kan spinnas till tunna, extremt starka trådar vilka till och med kan användas i den mänskliga kroppen då de inte brytes ner och inte orsakar inflammation. Foto: Mostphotos

- Vi är mycket stolta över det här priset och att ha utvecklat ett material som bedöms få stor betydelse i framtiden, säger Karl Håkansson från RISE i ett pressmeddelande.

Brett användningsområde

Samarbetsorganisationen för Europas tekniska forskningsinstitut EARTO delar varje år ut pris till innovationer som man anser har haft, och kommer få en stor samhällseffekt.

Det träfiberbaserade material som forskare vid RISE och KTH tagit fram, och som man kallar nanofibrillär cellulosa, är både starkt, styvt, lätt och förnybart. Det är åtta gånger styvare än spindelsilke och har dessutom en god förmåga att absorbera energi vilket ger fibertrådarna ett brett användningsområde.

Konstgjorda senor

- Fibertrådarna kan även användas i specialkompositer för fordon eller sportutrustning. Eftersom materialet inte bryts ner och inte orsakar inflammation i kroppen skulle det också kunna användas till konstgjorda senor och ligament som opereras in i människokroppar. Vi letar nu efter ett lämpligt samarbete för att kunna tillverka en första produkt för en nischad marknad. Ett konstgjort korsband till exempel, säger Karl Håkansson på RISE.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 06 november 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste