Viktigt steg för en hållbar textilindustri

Södra har jobbat hårt med sin så kallade dissolvingmassa OnceMore®, och nu lyckats komma upp i 20 procents inblandning av återvunnet textilmaterial. Enligt Södra är detta ett stort steg för en mer hållbar textilindustri.

Södra har lyckats komma upp i 20 procents inblandning av återvunnet textilavfall i sin dissolvingmassa OnceMore®, men målet är 50 procent vilket gör produkten högintressant för en allt mer miljömedveten textilindustri. Foto: Södra

– OnceMore® har potential att skaka om textilindustrin och kommer att göra det möjligt att omvandla stora volymer använda textilier av bomull samt bomull-polyesterblandningar till nya kläder och textilier. Vi är mycket glada över de framsteg vi har gjort hittills, säger Johannes Bogren, chef för Södra Cell Bioproducts i ett pressmeddelande.

Positivt mottagande

Södras massabruk i Mörrum är platsen för tillverkningen av dissolvingmassan, något som kräver en anläggning med hög teknisk nivå.

– Vi har gjort investeringar i massabruket där vi sedan länge producerar vanlig dissolvingmassa och där vi nu även kan tillverka OnceMore®. Södra levererar löpande OnceMore®-massa till ett antal kunder som tillverkar textilfibrer runt om i världen. Produkten har fått ett mycket positivt mottagande och det finns en stor efterfrågan i marknaden. Vi fortsätter nu den utstakade vägen, med att komma upp i en kapacitet på 25 000 ton textilavfall för inblandning i massatillverkningen till 2024, vilket kommer kräva ett antal tilläggsinvesteringar i bruket, säger Johannes Bogren.

Slutar inte där

Enligt Södra har flera aktörer visat intresse för deras produkt, där modeföretagen ser en stor potential för en mer cirkulär industri.

– Ett viktigt krav har varit att komma upp i procent vad gäller inblandning av återvunnen textil och där har vi nu uppnått ett viktigt mål med 20 procent, men vi slutar inte där, vårt mål är 50 procent, säger Johannes Bogren.

Något som också är viktigt för textil- och modeindustrin är hållbarhetscertifieringar.

– Vi fick vårt RCS-certifikat (Recycled Claim Standards) i juni, vilket är ett bevis på att vi kan erbjuda produkter med återvunnet textilinnehåll. Nu hoppas jag att resten av textilvärdekedjan följer efter så att man i handeln snart hittar RCS-certifierade plagg och andra textila material baserade på vår OnceMore® -teknologi, säger Johannes Bogren.

Om OnceMore®-massa

Södras OnceMore®-massa är en massa med hög alfacellulosahalt, avsedd för textilproduktion. Massan har en hög renhet och kan enkelt bearbetas i många olika processer. Dess egenskaper vad gäller renhet, kvalitet och övriga egenskaper är likställda med våra dissolvingmassor för viskos- och lyocellproduktion.

Skillnaden är att OnceMore®-massan delvis består av återvunnen textil. Det är med andra ord ett råmaterial som är både återvunnet och förnybart på samma gång.

Om tillverkningsprocessen

En av de största utmaningarna inom textilåtervinning är att tyg sällan består av ren bomull. I processen OnceMore® separerar vi bomull och polyester från polycotton, en av världens mest använda textiltyper. Cellulosa från bomullsfibrerna kombineras sedan med cellulosa från trä.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 06 november 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste