Sågskyddsbyxa i klass tre

I takt med att motorsågar blivit allt kraftfullare, med högre effekt och kedjehastighet, ställs också högre krav på skyddsutrustning. Därför har franska Solidur tagit fram  sågskyddsbyxor i klass tre som är godkända för höga kedjehastigheter.

Bilden visar Solidurs sågskyddsbyxa i klass tre Felin, en av fem olika modeller. Byxorna klarar kedjehastigheter på upp till 28 meter per sekund. Foto: Solidur

Den tyska skogstidningen Forstpraxis skriver om de nya sågskyddsbyxorna från den franska tillverkaren av skydds- och arbetskläder Solidur, som är godkända för kedjehastigheter på upp till 28 meter per sekund.

Nio lager

Byxorna har testats och godkänts av den tyska testorganisationen KWF, som enligt Forstpraxis inledningsvis hade synpunkter på deras vikt och andningsförmåga. Efter omarbetning har Solidur använt sig av lättare material som inte ska påverka slitstyrka eller skydd och på så vis bantat ner byxorna till lite drygt ett kilo, vilket bör ses som en relativt låg vikt med tanke på de nio lager av skyddande material som krävs för att nå den höga sågskyddsklassen.

God rörlighet

På den franska tillverkarens hemsida framgår att byxorna finns fem olika modeller, från instegsmodellen Classic till proffsmodellen Infinity. De är tillverkade med stretchtyg och polyester vilket ska ge god rörlighet, så kallad ”fyrvägsstretch, och vissa modeller har dessutom kevlarförstärkning i vissa områden.

Priserna som anges börjar på 119 Euro för instegsmodellen och går upp till 260 Euro för den dyraste proffsmodellen, vilket innebär att byxorna prismässigt ligger på samma nivå som exempelvis Stihl eller Husqvarna.  

Läs mer om sågskyddsbyxorna här

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 30 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste