”Viktigt att knyta kompetens till branschen”

Skogs­industri­koncernen Vida fortsätter ­satsa på tillväxt och utveckling. I juni ­förvärvade man Bergs Timbers sågverk och nu lanserar koncernen ett helt nytt traineeprogram med målet att locka fler unga till branschen. 

 

Joanna Kron, informationschef på Vida beskriver traineeprogrammet som ett efterlängtat steg i arbetet med att locka unga, kompetenta personer till trävaruindustrin. Foto: Vida


Traineeprogram är ett beprövat koncept som många aktörer, både inom och utanför skogsbranschen använder sig utav för att fånga upp och knyta till sig personer med kompetens inom olika områden som är intressant för bolagen i fråga. 

Ahmed Mahmood är i grunden civilingenjör inom industriell ekonomi. Under oktober kommer han att bekanta sig med verksamheten på Vidas sågverk i Hästveda där det är tänkt att han ska vara stationerad efter sitt traineeår. Foto: Vida

Mer strukturerat

Vida, som redan under förra hösten började med arbetet att ta fram sitt nya traineeprogram, lät inte pandemin stoppa det efterlängtade projektet. 

– Vi anställer personer hela tiden, corona eller inte, så vi valde ändå att gå vidare, berättar Joanna Kron, informationschef på Vida och fortsätter:

– Vi hade trainees för 10–15 år sedan, men det slutade med att personerna blev anställda efter kort tid, så det blev aldrig det där riktiga traineeåret. Vårt nya program är mer strukturerat och vi har en väl genomarbetad plan för hur traineeåret ska se ut. De kommer också att jobba inom egna projekt, på så vis kan vi bättre ta del av deras kompetens. 

Man har valt att satsa på två traineer till programmet som kommer att följa varsin inriktning inom företagets olika grenar. De två studenter som valts ut till Vidas traineeprogram är den 23 åriga civilekonomen Simon Rissler och 24-åriga Ahmed Mahmood som är utbildad civilingenjör inom industriell ekonomi. 

Är det ekonomi­inriktning som är grunden i ert traineeprogram? 

– Nej, vi sökte väldigt brett men med två huvudspår. Dels mot vår emballagetillverkning där vi behöver en teknisk säljare och dels mot konstruktionsvirkessidan vid vårt sågverk i Hästveda. Men nästa gång kan det bli helt andra kriterier beroende på vad vi har för behov i framtiden, säger Joanna. 

Simon Rissler, utbildad civilekonom, inleder sitt traineeår på Vida packaging där han även påbörjar sitt utvecklingsprojekt i form av en marknadsanalys. Projektet kommer drivas löpande under hans traineeår. Foto: Vida

Viktigt att satsa

Hon menar även att det kan vara bra att vara två ur ett personligt perspektiv.

– Trots att de är verksamma inom olika områden har de ändå varandra. Det kan vara bra att ha någon att prata med som upplever samma saker. 

Kompetensförsörjningen till trävarubranschen är viktig, inte bara för Vida. Nu när sågverksindustrin gått på högvarv menar Joanna att det är extra viktigt att satsa för att möta framtiden.

– Det gäller att knyta och attrahera unga nyckelpersoner till sig och vara ett attraktivt bolag, säger hon. 

Den som vill kan följa de båda traineerna via det nystartade instagramkontot ”vidatrainee”.

– Man kan följa kontot om man är nyfiken på hur det är att vara trainee på Vida men också om man vill få en inblick i hur jobben inom en modern sågverksindustri är nuförtiden. Det är många som har åsikter om industri och vi vill öppna ögonen hos unga för att sågverksbranschen är en modern, intressant och hållbar bransch, säger Joanna.

Knyta kontakter

De båda traineerna kommer spendera totalt fyra månader på sin huvudinriktning, uppdelat i två perioder. Under sitt trainee år får de också möjligheten att bekanta sig med alla delar av Vida-koncernen och på så vis få en god inblick i verksamheten och knyta kontakter med sina blivande kollegor. 

Från vidas håll ser man mycket positivt på denna satsning som man hoppas kunna bedriva på årlig basis. Koncernledningen har redan beslutat om att ta emot traineer även 2021, och mer information kommer finnas tillgänglig på Vidas hemsida efter årsskiftet där också ansökningar kan skickas in. 
 

Björn Schubert
bjorn@skogsaktuellt.se

Artikeln publicerades fredag den 30 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste