Ökad kapacitet för skogsplantor

Sveaskogs affärsområde Svenska Skogsplantor förser kunder i hela norden med skogsplantor och driver i dag fem plantskolor. För att öka kapaciteten ytterligare satsar man nu på en ny packlinje vid Stakhedens plantskola i Dalarna som ska effektivisera verksamheten.

Den nya packlinjen vid Stakhedens plantskola utanför Ludvika, som drivs av Svenska Skogsplantor, ska ge en mer än fördubblad hastighet i packprocessen och en större flexibilitet för behandling mot exempelvis snytbagge. Foto: Svenska Skogsplantor

- Hastigheten i packningsverksamheten mer än fördubblas i och med den nya linjen. Och det behövs verkligen med tanke på att odlingsvolymerna ökat, säger platschef Peter Forsberg i ett pressmeddelande. Stakhedens plantskola, som är en av företagets fem plantskolor, har nu installerat en ny packlinje. Sedan kembehandling mot snytbaggen försvann inom det certifierade skogsbruket har efterfrågan på mekaniskt behandlade plantor ökat. Det gäller framför allt i norra Sverige där snytbaggeangreppen ökar

Med den nya packlinjen, som är en del i Svenska Skogsplantors satsning på ökad odling och distribution, ska det vara möjligt att packa upp till 48 000 plantor. Dessutom ska linjen ge en ökad flexibilitet när det gäller behandlingar av olika slag.  

- Det här är den sista delen i plantskolans stora satsningar den senaste tiden. Vi har nu en betydligt större kostym än för bara några år sedan. Vi har ökat odlingsvolymerna och med den också tekniken för att hantera flödena. Vi har även adderat möjligheten att behandla med tvåårigt snytbaggeskydd tack vare Conniflexlinjen, något som marknaden efterfrågat, säger Peter Forsberg.

För de anställda vid Stakhedens plantskola innebär den nya packlinjen en förbättrad arbetsmiljö med bättre säkerhet och färre tunga lyft. Linjen innehåller också en lastningsrobot och en ny tvättmaskin.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 29 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste