Lasermät din skog med ny app

Företaget Arboreal har tagit fram en mätapp till Iphone som utnyttjar telefonens lasersensorer. Med den nya appen kan skogsägare nu lasermäta sin skog med Lidarteknik.

Med mobiltelefonerna Iphone 12 Pro och 12 Pro Max kan man nu med hjälp av Arboreals nya mätapp laserscanna skogen med Lidarteknik, något som tidigare varit närmast otänkbart för privatpersoner då tekniken är så dyr. Foto: Arboreal

Teknikjätten Apple har försett sina smarta mobiltelefoner av modellerna Iphone 12 Pro och 12 Pro Max med lasertekniken Lidar, som skickar ut 10 000 laserpulser per sekund och på så vis bygger upp en 3D-modell av miljön som scannas.

En revolution

Lidarteknik har använts inom skogsbruket förut, men med den här betydligt billigare mobila tekniken får även privata skogsägare, virkesköpare, planerare och andra liknande aktörer tillgång till den.

- Det här är en revolution för skogliga mätningar. En svår och dyr teknik blir nu för första gången tillgänglig för en stor grupp människor, säger Johan Ekenstedt, vd för Arboreal i ett pressmeddelande. Appen känner dessutom igen trädslaget automatiskt och mäter vanliga skogliga uppgifter såsom stamantal, höjder, grundyta, medelstam och volymer. Det gör att skogsägare och skogsföretag kan sköta skogen långsiktigt, göra lönsammare virkesaffärer och planera leveranserna smartare. Appen Arboreal Skog finns för nedladdning i App Store.

Ekonomisk nytta

Smarta mobiltelefoner har i dag en stor roll i våra liv, både privat och i arbetet. Teknikutvecklingen har de senaste åren gått i en rasande takt där mobiltelefoner blivit allt från miniräknare och väckarklockor till navigeringsutrustning och värmekameror.

- Vi har haft tillgång till en enhet med Lidarsensorn under sommaren och sett hur den har blivit bättre vid varje uppdatering av mjukvaran, säger Johan Ekenstedt, som tror att skogsbranschen kommer att få en märkbar ekonomisk nytta av tekniken.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 26 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste