Ponsse nummer 16 000 har lämnat fabriken

2015 rapporterade Skogsaktuellt om att den finska skogsmaskintillverkaren Ponsse byggt sin 10 000:e skogsmaskin. Fem år senare har det 50 åriga företaget byggt ytterligare 6 000 maskiner i sin fabrik i Vieremä.

I slutet av september färdigställdes den 16 000:e maskinen hos Ponsse i vieremä. Skördaren av modellen Ergo kommer att tjänstgöra i eukalyptusskog i brant terräng för vilken maskinen anpassats i samarbete med brasilianska återförsäljare. Foto: Ponsse

Ponsse, maskintillverkaren som började sin resa i en liten verkstad i den finska byn Vieremä, är i dag en av de absolut största tillverkarna i världen av skogsmaskiner för kortvirkesmetoden (CTL). Att man sedan 2015 byggt ytterligare 6 000 skogsmaskiner innebär en årstakt på omkring 1 200 maskiner.

Lång båtresa

Maskin nummer 16 000 blev en skördare av modellen Ponsse Ergo, vilket enligt tillverkaren själv är deras bäst säljande skogsmaskin globalt. Skördaren kommer efter en lång båtresa att tjänstgöra hos företaget CENIBRA i Brasilien där man avverkar mycket eukalyptus.

Kundernas behov

- Ponsse har sedan 2014 haft ett nära samarbete med Cenibra i de unikt svåra förhållanden som råder på sluttningarna i delstaten Minas Gerais i Brasilien. Det här samarbetet har gett oss värdefull information för vår R&D avdelning avverkningsmaskiner som används i sluttningar, vilket hjälpt oss att utveckla våra produkter så att de uppfyller kundernas behov på ännu bättre sätt. Jag vill tacka Cenibra för det förtroende de visat hittills under vårt samarbete. Jag vill också tacka vår personal som gjort allt detta möjligt i Brasilien, säger Marko Mattila, försäljnings-, service- och marknadsföringschef vid Ponsse Plc i ett pressmeddelande.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 23 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste