Han tilldelas Ekfrämjandets finaste pris

Forskaren Lars Rytter får i år ta emot Ekfrämjandets rikspris för sin hängivna lövskogsforskning som han enligt föreningen omvandlat till värdefulla skötselråd för både skogsbrukare och beslutsfattare.

Lars Rytter (th), lövskogsforskare vid Skogforsk, tilldelas Ekfrämjandets rikspris 2020 under en ceremoni i Ekebo. Foto: Mats Eriksson

Lars Rytter är lövskogsforskare och docent vid Skogforsk. Han har ägnat sig åt lövskogsforskning i 40 år och har jobbat aktivt med snabbväxande lövträd som poppel, hybridasp och gråal. Lars har också varit ordförande i den nationella Poppelkommissionen.

I sin motivering till varför man valt Lars Rytter om mottagare av 2020 års rikspris skriver Ekfrämjandet bland annat:

” När Lars rekryterades till Skogforsk gick också startskottet för en nysatsning på lövskogsforskning. Där har Lars bidragit med forskningsrapporter, böcker och handledningar om odling, virkeskvaliteter, apteringsråd och skötsel av alla våra använda lövträdslag. Han har särskilt lyft upp de ”ordinära” lövträdens viktiga roll. Tillsammans med Martin Werner utvecklade han det första svenska webbsystemet om skogsskötsel – ”Skötsel av björk, asp och al” – som kom att bli embryot till den etablerade kunskapssajten Skogskunskap (före detta Kunskap Direkt). Listan över andra bidrag kunde bli lång, och få skogsbrukare har nog missat de kurser, föreläsningar, trycksaker och filmer som bär Lars Rytters namn.”

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 22 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste