Arkitekter tar träbyggandet till nya höjder

Den Kanadensiska arkitektbyrån Dialog har ritat fram en 460 meter hög prototypbyggnad i ”trähybrid”. Byggsystemet består av en kombination av korslaminerat trä, betong och stål vilket ska ge minimala koldioxidutsläpp.

Arkitektbyrån Dialogs prototypskrapa är hela 105 våningar hög. Byråns egenutvecklade byggsystem med en stor andel KL-trä ska ge kraftigt minskade koldioxidutsläpp. Foto: Dialog

Dialog är en arkitektbyrå med fyra kontor i Kanada och ett i USA. Byrån har bland annat ritat kontorsbyggnader, sjukhus, broar och parker, och nu vill man slå ett slag för klimatsmart byggande av skyskrapor.

Eget byggsystem

Arkitektbyrån har jobbat med korslaminerat trä (KL-trä) i andra projekt, som bland annat Calgarys internationella flygplats och har utvecklat ett eget byggsystem som man kallar för HTFS (Hybrid Timber Floor System), vilket består av en kombination av KL-trä, stål och betong. Denna konstruktion minskar enligt Dialog koldioxidutsläppen med upp till 46 procent jämfört med traditionella skyskrapor i betong och stål.

Förutom det låga koldioxidutsläppet ska en annan fördel med byggmaterialet vara att det krävs färre bärande bjälkar, vilket i sin tur ger en mer öppen yta inomhus med större rymd.

Fler ska upptäcka

På sikt ska detta koncept utvecklas och arkitektbyrån Dialog har som mål att den första trähybridskrapan ska stå klar till 2030.

- Vi vill att fler ska upptäcka att det faktiskt är möjligt att bygga såhär. Vi kommer nu att söka efter samarbetspartners, det finns många aktörer som är intresserade av att bygga skyskrapor, säger Craig Applegath, principal arkitekt vid Dialog till den kanadensiska nyhetssajten Sustainable Biz.   

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 19 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste