Fjällnära skogar dyrt för Skogsstyrelsen

Nyligen presenterade Skogsstyrelsen färsk statistik som visar att avverkningsanmälningarna i fjällnära skog ökat kraftigt. Nu begär man totalt 360 miljoner mer från staten till 2021 för att kunna hantera kostnaden för nekade avverkningar.

Den kraftigt ökade mängden avverkningsanmälningar i fjällnära skog gör att Skogsstyrelsen nu begär ökade anslag från staten. Man bedömer att endast ersättningen för nekad avverkning i dessa skogar på grund av höga naturvärden kan kosta 360 miljoner under det kommande året. Foto: Björn Schubert

Den så kallade ”fjällnära domen” som fastslogs i mark och miljööverdomstolen i maj i år ger skogsägare med fjällnära skog rätt till ersättning vid nekad avverkning på grund av höga naturvärden.

Stora kostnader

Denna dom ger nu ringar på vattnet då Skogsstyrelsen behöver en kraftigt ökad budget för att kunna betala ut dessa ersättningar.

– Det handlar om stora kostnader som är följden av dels beslut enligt lag, dels ett stort inflöde av ansökningar om ersättning, säger generaldirektör Herman Sundqvist på Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Behöver anpassas

Skogsstyrelsens budget för utbetalning till intrångsersättning, områdesskydd och naturvårdande skötsel ligger på totalt 193 miljoner kronor för 2021. Nu begär man ytterligare 360 miljoner kronor för att enbart kunna hantera kostnaderna för intrångsersättning i fjällnära områden det kommande året.

– Utan förstärkt anslag klarar vi inte att betala ut alla ersättningar i fjällnära områden under 2021. Vi kommer inte heller att kunna skydda nya områden i övriga delar av landet och måste lägga planerna på skötsel av skyddade områden på is, säger Herman Sundqvist och avslutar:

– Skogsstyrelsens budget behöver helt enkelt anpassas utifrån de nya förutsättningarna.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 19 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste