Smart virkesmätning till final

Biometrias digitala virkesmätningsmodell AIDA, som använder sig av artificiell intelligens (AI), är en av finalisterna i CIO Awards Årets Digitala Projekt. AIDA är ett viktigt steg mot helautomatisk fjärrmätning av virke.

Den digitala virkesmätningslösningen AIDA bygger på artificiell intelligens och är en av finalisterna i tävlingen Årets Digitala Projekt som avgörs den 14 december. Foto: Biometria

Den medlemsägda virkesmätningsorganisationen Biometria mäter årligen in över 80 miljoner m3fub (kubikmeter fast under bark) vilket genererar stora mängder data.

Mer effektivt stöd

I sitt projekt har Biometria tränat det AI-baserade mätsystemet p 150 000 bilder där virkesmätare manuellt ritat in virkestravars höjd och längd varefter AIDA tränats att rita på samma sätt. Under 2020 har AI-modellen tränats på ytterligare 800 000 bilder för att ge ett bättre och mer effektivt stöd till virkesmätare som utför fjärrmätning av virke på timmerbilar.

Spännande process

Denna teknik är nu med bland finalisterna i CIO Awards.

- Vi är stolta och glada över att ha gått till final i CIO Awards med vår modell AIDA. Att utveckla och implementera AIDA har varit en spännande process där vi lärt oss massor om både teknik, hur vi kan använda människans respektive AI:s styrkor på bästa sätt, samt hur vi bäst går vidare för att nå helautomatisk mätning, säger Sven Jägbrant, affärsutvecklare på Biometria och ansvarig för utvecklingen av AIDA i ett pressmeddelande.

Enligt Biometria blir dataanalys med hjälp av artificiell intelligens allt viktigare i organisationens verksamhet, och potentialen för AI inom skogsnäringen är stor.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 16 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste