Rekordhöst för limträ

Statistik från branschorganisationen Svenskt Trä visar en försäljningsökning för limträ med fyra procent i september 2020 jämfört med rekordmånaden 2019. Störst var ökningen för så kallad lagerbalk.  

Limtr blir allt mer populärt tack vare sin hållfasthet, sin styrka och sitt utseende. När hemmabyggandet ökade i samband med pandemin ökade också intresset för Limträ som fungerar lika bra i bärande konstruktioner som till att bygga hemmasnickrade möbler. Foto: Lars Olofsgård

Många skogsindustrikoncerner satsar i dag på Limträ och allt fler, allt större byggnader använder materialet i både bärande och synliga konstruktioner. Störst har andel av limträförsäljningen utgörs av lagerbalk med 47 procent. Försäljningen i september 2020 slår båda tidigare försäljningsrekord från juni och september 2019.

Sprida kunskap

Branschorganisationen Svenskt Trä har pratat med ett par aktörer som är verksamma inom limträtillverkning.

- Idag när det ska byggas stora projekt vänder man sig allt oftare till träindustrin. Ett bra arbete från träindustrin med att sprida kunskap om träbyggande börjar ge effekt. Det syns i försäljningen, säger Carl-Magnus Nordkvist, försäljningschef på Moelven Töreboda AB i ett pressmeddelande.

Fått upp ögonen

Hemmabyggartrenden som vuxit fram under coronapandemin har inneburit ett lyft för bygg- och konstruktionsvirke.

-  Lagerbalken är utan tvekan den limträprodukt som säljer bäst just nu. Den är lättillgänglig och enkel att bygga med. I och med att många spenderat mer tid hemma har fler fått upp ögonen för lagerbalken, säger Lars Källströmer, försäljningschef för byggprodukter på Martinson Group AB.

Se ljuset

Samtidigt har det varit tuffare tider för industrin.

- Industrikunderna har haft ett tuffare år. Men nu efter semestern börjar man se ljuset och många av våra husfabrikskunder får nu in fler beställningar. Vi ser att man i husbyggnation nu vill ha stora öppningar med god isolering, då är limträ ett utmärkt val, säger Thomas Kling, produktspecialist på limträ inom Setra Group AB.

Stolthet i branschen

Svenskt Trä ser fortsatt positivt på utvecklingen för trä som byggmaterial.

- Framtiden för träbyggandet är ljus. Både stora och små byggentreprenörer samt hemmasnickare väljer trä och limträ. Det finns också en stolthet i branschen när vi nu efter långvarigt arbete skördar resultatet, avslutar Johan Fröbel, chef för teknik och distribution på Svenskt Trä.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 16 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste