Ökad tillväxt hos sticklingar

Under de 40 år som Södra arbetat med sticklingar i sin plantskoleverksamhet har man lyckats öka tillväxten med 35 procent jämfört med naturligt föryngrade plantor.

Södra Skogsplantor har jobbat med sticklingar i sina plantskolor sedan 1980. 2019 började man arbeta med så kallade kontrollerade korsningar för att säkra tillgången till högkvalitativt frön till odlingen av skogsplantor. Foto: Södra

God återväxt och hög överlevnad hos skogsplantor är avgörande för att säkerställa den framtida tillgången på skogsråvara. Skogsägarföreningen Södra Skogsägarna har jobbat länge med förädlade skogsplantor vilket är en de av målet om att öka tillväxten på medlemmarnas fastigheter med 20 procent från 2015 till 2050.

Hög precision

I år är det 40 år sedan man började jobba med sticklingar på södras plantskola i Falkenberg, en odling som enligt Södra kräver hög precision och kompetent personal för att ge ett högkvalitativt plantmaterial.

Goda fröskördar

Samtidigt som kvalitén är viktigt är det också avgörande att få fram en tillräcklig kvantitet för att möta skogsägarnas behov.

– Idag har alla gransticklingar som vi producerar 35 procents högre tillväxt än naturligt föryngrade plantor. Nu skalar vi upp produktionen och inom fem år hoppas vi kunna leverera 1 miljon exemplar årligen av denna premiumprodukt till våra medlemmar. Vi hoppas på goda fröskördar framöver så att vi kan förse marknaden med vår allt mer efterfrågade produkt, säger Joakim Nolmark, logistik- och marknadschef på Södra Skogsplantor i ett pressmeddelande.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 14 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste