Prisat drönarbolag tar upp jakten på borrarna

Företaget Arboair använder sig av drönarbilder och avancerad bildanalys för att upptäcka barkborreskadad skog. För detta tilldelas de tävlingen What Wood You Do:s första pris på en kvarts miljon kronor.

Arboair är vinnare av innovationstävlingen "What wood you do". Från vänster: Jacob Hjalmarsson, Markus Drugge och Josef Carlson. Foto: Annica Åman/Paper Province

Innovationstävlingen What Wood You Do lanserades i våras av det värmländska företagsklustret Paper Province i samarbete med bland andra Sveaskog, Stora Enso och Gunnar Sundblads forskningfond. Syftet med tävlingen var att ta fram nya idéer för en hållbar, skogsbaserad bioekonomi och deltagare från tio olika länder skickade in över 50 idéer.

Rädda enorma naturvärden

Till finalen, som ägde rum i Karlstad i slutet av september, stod sex idéer kvar och vinnare blev Arboair.

– Det känns helt otroligt att det vi brinner för och vet kommer att rädda enorma naturvärden får detta pris och prestigefyllda erkännande, säger Markus Drugge, VD på Arboair i ett pressmeddelande.

Ännu effektivare lösning

Granbarkborren förstör skog och virke för enorma belopp i hela Europa. Med Arboairs teknik, som är en kombination av drönarfotografering och AI-stödd färgskiftesanalys, ska inventeringen av skog för att upptäcka skador och smittohärdar gå upp till tio gånger snabbare än med dagens metoder. Prissumman på 250 000 kronor kommer användas för att vidareutveckla och förfina tekniken.

– Med vinstpengarna kommer vi bland annat kunna arbeta med forskning och teknikutveckling. Detta för att ta fram en ännu effektivare lösning som är avgörande för nästa granbarkborresäsong och i förlängningen för övergången till ett digitaliserat, hållbart skogsbruk, säger Josef Carlson på Arboair.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 13 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste