Insekter bakom mystiska ringar på björk

Skogsaktuellt fick via mail ta del av en intressant händelse hos en skogsägare i Halländska Unnaryd. I en röjskog på sin fastighet upptäckte han märkliga ringar på björkstammarna.

Såhär ser de ut, de mystiska ringformade spår på björkarna som mest troligt orsakats av klubbhornsstekeln. Foto Göte Carlsson

Det är alltid roligt när läsare och följare hör av sig till Skogsaktuellt och berättar om saker som hänt eller händer i deras skogsbruk. Denna gången var det skogsägaren Göte Carlsson som berättade om sin föryngring av ett gammalt gudrunhygge där en del av den planterade granen inte tagit sig och istället hade självföryngrad björk kommit upp.

I samband med röjningsarbete hade han upptäckt ringar på björkarnas bark som han inte förstod varifrån de kom. Efter kontakt med en rad namnkunniga personer inom skogsbruk, bland andra Ulf Johansson på SLU:s försökspark i Tönnersjöheden, Owe Martinsson på Svenska Lövträföreningen och Gunnar Isacsson, insektsexpert på Skogsstyrelsen, så kom man fram till att det mest troligt rörde sig om insektsangrepp av den så kallade klubbhornsstekeln. Även bålgetingar kan ha varit delaktiga.

Gunnar Isacsson kommenterar ringarna såhär:

”Angreppet har skett i våras när dessa insekter var sugna på något sött. Det är inte alls omöjligt att tänka sig att det är dessa insekter som inspirerat människan att tappa sav. Eftersom dessa arter är mycket äldre än vad människan är.”

Göte själv uppger att han inte märkt av att björkarna skulle ha tagit skada av insekternas gnag och han gläds åt att ha fått svar på sitt mysterium.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 12 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste