John Deere H424 – för både gallring och slutavverkning

Skogsmaskintillverkaren John Deere har ersatt sitt allroundaggregat för sen gallring och klenare slutavverkning, H414, med det nya H424. Det nya aggregatet har fått en rad uppdateringar för att öka servicevänlighet och prestanda.

John Deere H424 är företagets nya allroundaggregat för maskinmodellerna 1070, 1170 och 1270, byggt för bättre prestanda och hög servicevänlighet. Foto: John Deere

Många skogsentreprenörer jobbar i dag med så kallade kombigrupper, det vill säga maskingrupper som kör allt ifrån förstagallring till klenare slutavverkning. John Deeres nya H424 är ett skördaraggregat som passar dessa arbetsuppgifter, vare sig man jobbar mest med slutavverkning men får hoppa in och gallra emellanåt eller tvärtom.

Förbättrad slangdragning

John Deere uppger att man vid konstruktionen av aggregatet H424 har satsat, dels på en robust ram med fyra grader större tiltvinkel i fällänken än föregångaren, men också på ökad servicevänlighet, slitstyrka och prestanda. Detta bland annat genom förbättrad slangdragning på en rad punkter, en gångjärnsförsedd kåpa samt en ny hydraulventil för styrning av aggregatets funktioner.

Man har även flyttat fram smörjpunkter och gjort åtkomsten till kedjesmörjtanken lättare. Smörjintervallerna har förlängts och frigöringsmekanismen på kedjesträckaren har förbättrats för att underlätta bytet av sågkedjor.

Krokiga stammar

När det gäller sågen uppger John Deere att alla företagets skördaraggregat kommer utrustas med sågenheten SuperCut 100S från och med år 2020, så även H424. SuperCut 100S har bland annat en ny generation kedjesträckare och ska enligt tillverkaren vara kompatibel med ett större antal sågmotorer och sågsvärd.

De nedre kvistknivarna och den fasta nedre kniven i bröstet har fått en ändrad placering vilket enligt John Deere ska ge både bättre precision vid färgmärkning och bättre hantering av krokiga stammar.

Tekniska specifikationer JD H424

Max. kapdiameter 620 mm
Max. öppning, matarhjul 640 mm
Matningskraft 27 kN
Max. matningshastighet 4,3-5,3 m/s
Vikt från 1100 kg
Optimal arbetsdiameter 150-430 mm bhd (1,3 meter över marken)

Källa: John Deere

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 12 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste