Landshypotek går mot strömmen – beslutar om vinstutdelning

Medlemsägda Landshypotek Bank planerar att under extrainkallad föreningsstämma den 6 november fatta ett beslut om en vinstutdelning till ägarna under 2020, trots pandemin. 141 miljoner kronor föreslås gå till bankens medlemmar.

Per-Olof Hilmér, ordförande i Landshypotek Ekonomisk Förening ser positivt på att det ser ut att bli en vinstutdelning då det hjälper jord- och skogsbruken ekonomiskt. Foto: Landshypotek Bank

Under våren valde Landshypotek Bank att avvakta kring ett beslut om utdelning till medlemmarna av 2019 års vinst och många andra företag har helt avstått vinstutdelning i år. Nu anser banken att läget är tydligare och väljer därför att kalla till en extra föreningsstämma senare i höst där beslut om vinstutdelning ska tas.

Bästa nytta

– Vi är i en fortsatt allvarlig situation i samhället och agerar nu ansvarsfullt för att göra bästa nytta för samhället och våra medlemmar. Vår omsorgsfulla bedömning vilar på att vi är en bank för svenska jord- och skogsbrukare och som drivs för att bidra till samhällsnyttan som jord- och skogsbruket skapar. De här pengarna gör betydligt mer samhällsnytta på landets gårdar än vilandes på ett konto hos den bank vi äger tillsammans, säger Per-Olof Hilmér, ordförande i Landshypotek Ekonomisk Förening i en nyhet på bankens hemsida.

Enligt Landshypotek har man varken sett en generell negativ påverkan på bankens kunder eller någon försämrad kreditkvalitet till följd av pandemin.

Ger tillbaka

Eftersom Landshypotek är ett medlemsägt kooperativ menar banken att det mer är fråga om en återbäring än en traditionell vinstutdelning, och att man på så vis ger tillbaka och stöttar svenskt jord- och skogsbruk i en utmanande tid.

– Vår utdelning liknar återbäring. Kunderna satsar på banken och banken ger tillbaka. Med utdelningen bidrar vi till välbehövliga investeringar på gårdar runt om i landet och ger svenska jord- och skogsbrukare möjligheter att utveckla och växa sina företag. Utdelningen är därmed bärande i vår affärsmodell, viktig för vårt sätt att skaffa kapital och grunden för den bank Landshypotek är, säger Per-Olof.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 09 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste