Södras gröna satsning – inviger unik biometanloanläggning

Den 7 oktober invigde skogs- och trävarukoncernen Södra vad man kallar världens första fabrik för biometanol. Anläggningen ligger i anslutning till massabruket i Mönsterås och blir ytterligare ett led i förädlingskedjan.

Den nya bioetanolfabriken vid Mönsterås massabruk är den första i världen av sitt slag. Tillverkningsprocessen är ytterligare ett steg i förädlingskedjan av skogsprodukter, samtidigt ses det som ett projekt som kan inspirera andra massabruk att satsa på denna nya teknik. Foto: Södra

- Södras investering ligger helt i linje med EU:s gröna giv, som syftar till att kraftigt minska vårt klimatavtryck och få ned utsläppsnivåerna. Med tillverkningen av världens första fossilfria biometanol visar vi hur ingenjörskraft och innovationer kan bidra till omställningen av samhället. Vi är glada att man från politikens sida förstår hur viktig denna typ av satsning är, säger Lena Ek, ordförande i Södra i ett pressmeddelande.

Södra Skogsägarnas ordförande Lena Ek kallade den livesända invigningen historisk och menade att detta var ytterligare ett steg i det hållbara familjeskogsbruket. Foto: Södra

Långa värdekedjan

Invigningen av den nya biometanolfabriken, som Södra ser som en viktig del i en bioekonomi, gästades av bland andra näringsminister Ibrahim Baylan samt EU-parlamentarikerna Fredrik Federley och Jytte Guteland. I fabriken processas råmetanol, som är en biprodukt av massaframställningen, och blir till biometanol.

- Södras styrka är den långa värdekedjan, från ett hållbart skogsbruk och förnybar råvara till moderna industrier och en stark tradition av forskning och utveckling. Det gör att vi har den kunskap som behövs för att utveckla den här typen av komplexa, innovativa produkter, säger Catrin Gustavsson, Innovationsdirektör på Södra.

Visar vägen

Biometanolfabriken är en del i Södras offensiva satsning på biodrivmedel, en del i koncernens egna hållbarhetsmål om fossilfria transporter till 2030.

- Med den här kraftfulla förflyttningen och klimatvänliga investeringen riktar vi blicken utåt och visar vägen till ett minskat fossilberoende på flera marknader. Samtidigt är detta är bara början på en resa där vi har möjligheten att utveckla produkter tillsammans med våra kunder. Redan nu ser vi se ett stort intresse från olika segment och intressenter från hela världen, säger Magnus Björkman, affärsområdeschef Södra Cell.

Andra massabruk

Biometanol kan framställas på olika sätt men södras nya fabrik är den första i sitt slag. Den globala produktionen av biometanol ligger i dag på omkring 90 miljoner ton och Södras fabrik producerar omkring 5000 ton, varav en del går till Danmark för framställning av biodiesel. Framställningsprocessen vid massabruket i Mönsterås kan vara intressant för många andra massabruk i framförallt Europa och Nordamerika. Enligt Greg Dolan, CEO på Methanol Institute i Washington finns det en potential att på samma vis producera över 200 000 ton biometanol globalt.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 08 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste