Metsä Wood vill lyfta träbyggande

Den finska trävarukoncernen Metsä Wood utlyser nu arkitekttävlingen Urban Adaption för att öka intresset för storskaligt träbyggande. Syftet är att ta fram adaptiva och hållbara träbyggnader i storstäder.

Med en prispott på över 200 000 svenska kronor vill finska Metsä Wood tillsammans med två andra aktörer locka arkitekter till att ta fram innovativa lösningar för modulärt träbyggande i stadsmiljö. I Juryn ingår bland andra den svenska arkitekten Rahel Belatchew. Foto: Metsä Wood

- En träkonstruktion kan lätt anpassas till olika situationer. Trä är anpassningsbart. Det är lätt att bygga med, men också att montera ned och bygga om i takt med förändrade behov, säger Rahel Belatchew, jurymedlem samt arkitekt och grundare av svenska Belatchew Arkitekter i ett pressmeddelande.

Lagrar Kol

Urban Adaption är en arkitekttävling som riktar sig till arkitekter och arkitektstudenter världen över och en prispott på motsvarande omkring 210 000 svenska kronor ska locka till idéer kring hur man på bästa sätt kan bygga hållbart, kostnadseffektivt och anpassningsbart.

Enligt Metsäwood står byggande för drygt 30 procent av de globala CO2 utsläppen. Där har trä den stora fördelen som byggmaterial att det lagrar kol. Samtidigt menar man att träbyggnader är mer anpassningsbara i en stadsmiljö som står under ständig förändring när behoven av bostäder, kontor eller skolor ändras.

Hela livscykeln

Bakom tävlingen står förtom Metsä Group också Aalto-universitetet och det finska miljödepartementet. Kriterierna för tävlingen är att deltagarna ska välja ett centralt placerat, obebyggt område i stadsmiljö där man sedan utvecklar en modulär, innovativ träkonstruktion. Byggnaden kan antingen vara till det offentliga eller utgöra ett anpassningsbart byggsystem

- Förädlat trä möjliggör byggnationer som är både effektiva och miljövänliga. Jag ser fram mot nya, innovativa konstruktioner som tar hänsyn till hela livscykeln, säger Ilkka Hämälä, koncernchef och VD för Metsä Group.

Om tävlingen

Sista datum för inlämning av bidrag är den 31 december 2020 kl 24:00. Ingen föranmälan krävs.

Förstapriset är 15 000 euro och andrapriset är 5 000 euro. Vinnarna presenteras i februari 2021.

Källa: Metsä Wood

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 08 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste