Fjärde generationen Malwa är här

Den 6 oktober lanserade skogsmaskintillverkaren Malwa sin fjärde generation av skördaren 560 för skonsam beståndsgående gallring. Nytt är bland annat steg 5 motor och förbättringar i både prestanda och förarmiljö.

Malwas skördare 560H i den nya generationen 4.0 kommer med en rad förbättringar när det gäller såväl avgasrening, dragkraft, mjukvara och förarkomfort. Till exempel ska nya tonade rotur minska solinstrålningen och ge ett förbättrat hyttklimat. Foto: Malwa

Vid en livesänd pressrelease visade västgötska Malwa upp sin skördarmodell 560 i generation 4.0. Likt övriga skogsmaskintillverkare så har emissionskraven även påverkat Malwa som nu installerat steg 5 motorer i sina maskiner. Något som dock skiljer Malwa från de större maskinerna är att man enbart jobbar med partikelfilter och katalysator och därigenom inte behöver något Ad Blue-system.

-       Det är en lite mindre motor än tidigare men den har ett högre vridmoment på det arbetsvarvtal som vi använder vilket gör den starkare, sade Magnus Wallin, försäljningsansvarig för norra Sverige och en av grundarna till Malwa under lanseringen.

Den nya steg 5 motorn klarar sig utan Ad Blue. avgasreningen sker här med partikelfilter och katalysator. Foto: Malwa

I samarbete

Han berättade att fokus under utvecklingen av generation 4.0 har legat på servicevänlighet, förarkomfort, prestanda och tillförlitlighet och att utvecklingsarbetet skett i samarbete med entreprenörer som kör Malwa-maskiner i sin dagliga verksamhet.   

-       Vi har flyttat fram alla servicepunkter så att de ska vara lättåtkomliga för den dagliga tillsynen. Vi har infört en ny arbetspump från Bosch Rexroth och för att utöka driftstimmarna har vi gjort dieseltanken större och med en annan utformning, sade Magnus.

Även drivlinan har uppdaterats och förstärkts för att göra maskinen mer robust.

-       Vi har ökat dragkraften på maskinerna med cirka 10 procent och förstärkt kedjorna i boggin med 25 procent. Dessutom har vi gjort en ny konstruktion på styrcylindrarna, berättade Hans Lindberg, vd för Malwa.

Ny kran

Utöver förbättringar i motor och drivlina så har Malwa även försett den nya generationen med en ny större touchskärm i förarhytten samt ett nytt och mer kraftfullt IQAN-styrsystem och ett modem som ger föraren information om maskinen direkt i mobilen.

Kranfoten på den nya, starkare Mowi P50 kranen har försetts med arbetsbelysning för bättre sikt. Foto: Malwa

Genom en omarbetad front ska föraren få bättre sikt i närområdet och nya tonade rutor ska bidra till ett förbättrat klimat i hytten. Även arbetsbelysningen har förbättrats genom frontmonterade fjärrljus på maskinen och utökad kranbelysning på den nya Mowi P50 kranen.

-       Vi har tillsammans med FTG Cranes tagit fram och utvecklat en ny kran speciellt för oss med kraftigare vridmotor, kranpelare och kranbom. På det viset räknar vi med att få ut betydligt fler driftstimmar ur kranen i den tuffa miljö den jobbar i, säger Magnus.

Slät lastgrind

Den nya generationen Malwa 560 4.0 kan, förutom den uppdaterade standardutrustningen, också förses med ett antal nya tillval som bland annat kranspakar med sju knappar och fler varianter av däck.

Nya generationen av skotaren 560F har fått en del av skördarens uppdateringar men också ett par egna. Bland annat ett nytt lastrede med slät grind och bankar med sorteringhorn samt uppdaterad mjukvara till transmissionen. Foto: Malwa

Trots att det var mycket fokus på skördaren i den livesända lanseringen så har även skotaren fått en hel del av dess uppdateringar. Dessutom har skotaren nu slät lastgrind och fasta bankar med sorteringshorn.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 07 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste