Inget är för grovt för världens största skördarekipage

Lite långsammare kranrörelser men annars lätt och smidigt att jobba med, enligt föraren. Vi har tagit en titt på Sveriges och världens i dag största skördare och skördaraggregat i arbete i Dalsland.

 

Slutavverkningsskördaren Logset 12H med Logsets allra största skördaraggregat TH85, som med rotator och länk är högre än föraren Philip Pettersson och väger lika mycket som en nyare Mercedes S-Klass. Foto: Pierre Kjellin


Dennis Olsson har varit verksam i skogsentreprenadbranschen i över 30 år och började köra skogsmaskin som 16-åring. 2013 tog hans företag – Dennis Olsson Maskin AB i bohuslänska Hällevadsholm – uppdraget som återförsäljare i södra Sverige av finska Logsets skogsmaskiner.

– Och det är klart att det då kändes naturligt att prova maskinerna i vår skogsentreprenadverksamhet också, säger Dennis Olsson.

Som mest har Dennis Olsson haft fem Logset-maskiner i entreprenadverksamheten, både skördare och skotare. För några år sedan investerade han i det som alltjämt är världens största hjulburna skördare för kortvirkesmetoden – finska Logset12H. Maskinen är dessutom en av två i världen – båda tillverkas av Logset – som är hybriddrivna, det vill säga drivs av en dieselmotor assisterad av en elmotor.

Dennis ville också prova Logsets allra största skördaraggregat TH85 som lanserades 2017 och är världens än så länge största och kraftfullaste skördaraggregat för hjulburna skördare. Han tyckte sig se en vinnande kombination i Logsets största skördare 12H utrustad med TH85-aggregatet:

– Jag räknade med att livslängden för maskinen och aggregatet skulle kunna bli längre eftersom det är kraftiga grejer.
 

Dennis Olsson Maskin AB:s Logset 12H med tillverkarens största skördaraggregat tar det sista på en avverkning utanför dalsländska Färgelanda. Dieselmotorn spinner tyst och jämnt och med knappt märkbara varvtalshöjningar vid högre belastning.


Är det något speciellt man behöver tänka på när man jobbar med ett så stort skördaraggregat som Logset TH85?

– Inte mycket mer än att det blir långsammare rörelsemönster med ett så stort aggregat. Du kan inte kasta runt med det hur lätt som helst – då får du stora svängningar i hela maskinen om aggregatet gungar för mycket.

Kräver aggregatet extra inlärning för en förare som aldrig jobbat med det tidigare?

– Nej. Jag skulle snarare säga att det är lättanvänt. När du greppar ett träd är det bara att gripa fast och börja mata igenom hur lätt som helst eftersom aggregatet tillsammans med 12H:an är så kraftfullt. Så jag tycker nog det är enklare att jobba med en stor maskin med ett stort aggregat än med en mellanmaskin med ett mindre aggregat.

Vilka andra maskiner tror du klarar av att bära Logsets största aggregat?

– Det är väl Komatsu 951 och möjligtvis andra maskiner i samma storleksklass. Aggregatet väger 2250 kilo. Det finns ingen annan tillverkare som har så stora aggregat att montera på sina största skördare vad jag känner till.

Hur är bränsleekonomin på er 12H?

– 12:an går lite billigare än de 10:or vi haft tidigare. 12:an drar ungefär två liter mindre i timmen än de gjorde och då är de mindre maskiner. Med 12:an tillsammans med det stora aggregatet så kan jag nästan inte stöta på skog som är grov nog.

Körs H12:an enbart i riktigt grov skog?

– När jag köpte 12:an hade jag totalt fem skördare, så då hade jag möjlighet att placera maskinen på de riktigt grova posterna nästan hela tiden. Sedan har jag avvecklat några av maskinerna, så då får 12:an gå i lite klenare skog ibland. Och det är inga problem, men maskinen kommer förstås till sin rätt först när det är riktigt grov skog.

 

Logset TH85

Bredd öppet aggregat: 1 900 mm

Bredd stängt aggregat: 1 580 mm

Höjd med rotator och länk: 2 400 mm

Max fällnings-/kapningsdiameter: 900 mm

Längd sågsvärd: 1 000 mm

 

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 06 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste