Svenskt stöd ska förebygga skogsbränder i Amazonas

Genom att bygga tidiga varningssystem och riskhantering på flera nivåer ska framtida skogsbränder i bolivianska Amazonas förebyggas. Ett nytt skogs- och klimatprojekt startas nu upp från Sida.

Ett nytt projekt finansierat av Sida på fyra miljoner kronor ska förebygga skogsbränder i låglandsregionen Santa Cruz i Bolivia. Foto: Frida Rohde, Sida

Chiquitania i Bolivia är en av de delar av Amazonasområdet som drabbades hårt av bränderna ifjol och där det nu brinner igen. Här finns också några av landets bördigaste jordar samt områden med rik biologisk mångfald och skyddade skogsområden, höga naturvärden som hotas av de alltmer utbredda bränderna i landet.

Tillsammans med FAO och lokala myndigheter lanserar Sida nu ett program för att förebygga framtida skogsbränder i området genom att stödja alternativ till svedjebruk och samtidigt skapa bra system för att larma och förhindra spridning när bränder startar.

Alternativa metoder

Nedbrunnen skog i Chiquitania, Bolivia, efter bränderna 2019. Totalt brann cirka fem miljoner hektar skog ner i landet, något som rapporterats som de största dokumenterade bränderna i landets historia. Foto: Bolivias regering

Programmets ena del syftar till att utveckla jordbruksmetoderna i området och ge stöd åt alternativa tekniker till både det expansiva industriella jordbruket och svedjebruket. Man vill även undvika att ny mark tas i anspråk genom att bygga ett hållbart och mer motståndskraftigt odlingssystem.

Den andra delen handlar om att skapa larmsystem och kommunikationskanaler på alla nivåer, från lokalinvånare via lokala myndigheter till nationellnivå, så att rätt information kommer fram snabbt för effektiva åtgärder.

Stora konsekvenser

Förödelsen av de senaste bränderna har inneburit att många i regionen förlorat en stor del av sin försörjningsbas, från både skog och jordbruk. Att bränderna snabbt kommit utom kontroll beskriver Sida beror på dels ett varmare och torrare klimat de senaste åren, tillsammans med en avskogningspolitik till förmån för en expansion av jordbruket, nya bosättningar och det utbredda användandet av svedjebruket.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 05 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste